Guvernului i s-a propus desfiintarea bugetului general consolidat. Angajatorii, mari contributori la fondurile bugetare, cer ca bugetele, acum inglobate in bugetul consolidat, sa fie administrate de institutii independente. Bugetul general consolidat cuprinde bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul asigurarilor de sanatate, fondul de somaj si bugetele locale.

"Am cerut Guvernului sa fie consecvent cu ce-a promis in programul de guvernare, ca va actiona pentru dezetatizare si limitarea rolului statului la cel de arbitru, coordonator si reglementator", ne-a declarat Adrian Izvoranu, directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului. Patronatul reuneste marii angajatori, companii in care lucreaza peste 500.000 de oameni.

"Le-am facut o propunere concreta. Noi, si mai sunt si alte patronate in postura asta, propunem ca bugetul de stat sa ramana buget de stat, cu impozite si taxe, dari, tot ce-nseamna taxe colectate pentru fond de risc, productivitatea muncii, asigurari sociale, sa fie gestionate de asociatii paritare", spune Izvoranu. Modelul e de inspiratie germana, unde functioneaza de multi ani. Pe fiecare ramura economica exista asociatii patronat-sindicat, care respecta un cadru legal facut de Guvern: sa asiguri conditiile de munca salariatului, sa preiei socurile de concedieri, sa asiguri formarea profesionala continua pentru ca salariatul sa-si poata schimba, la nevoie, locul de munca. Patronatele considera ca asociatiile paritare ar putea folosi aceste resurse mai eficient. "'Toate sumele astea se duc la buget si nimeni nu stie ce se-ntampla cu ele. De exemplu, fondul de risc. Nimeni nu stie ce se-ntampla cu el si unde s-au dus banii astia, desi se colecteaza de un an si jumatate 0,5 la suta pe fondul de salarii", afirma Adrian Izvoranu.
Propunerea se afla inca in lucru, se studiaza cadrul legislativ necesar
O organizatie similara functioneaza intre patronate si sindicatul minier, dar reprezinta o exceptie: un fond suplimentar, in afara de banii care se dau la stat, de unde au fost rezolvate in timp 400 - 500 de cazuri grave. Patronatele spun ca abordarea trebuie sa se schimbe de la nivelul ministerelor: acum se dau amenzi, si, de asemenea, nu se cunoaste destinatia finala a sumelor provenite; in fapt ar trebui sa mearga exact la remedierea situatiilor respective.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri