Dolarul a avut ieri un recul, dupa cresterea puternica din ziua precedenta. Moneda americana a scazut de la valoarea maxima din ultimele noua luni, de 1,2033 $ la un euro, atinsa in dupa-amiaza zilei de luni, pana la 1,2112 $ ieri, la ora, 12.00 GMT, la Londra.

Traderii atribuie aceasta scadere mai degraba factorilor tehnici decat celor de fond, iar imaginea pentru urmatoarele zile este tot una favorabila dolarului.

Investitorii de pe piata valutara par sa se fi temut de faptul ca euro a fost subevaluat, si au cautat sa-si pastreze profitul, vanzand dolarii la un pret inca bun.

Un alt factor important a fost cel psihologic, dolarul nereusind ieri sa treaca de pragul de 1,2 $ pe euro. Asteptarile negative legate de publicarea vanzarilor cu amanuntul pe luna mai in Statele Unite au contribuit si ele la ramanerea monedei americane la un nivel mai scazut decat ieri. Economistii estimau ca va fi anuntata o scadere a vanzarilor cu 0,2% fata de luna aprilie. Premisele erau insa favorabile dolarului, analistii apreciind aproape in unanimitate ca moneda americana isi va continua cresterea.

Audrey Childe-Freeman, de la CIBC World Markets, este de parere ca „dolarul a avut o pierdere de moment, iar investitorii si-au tras rasuflarea, in special inainte de publicarea datelor privind vanzarile“.

Jenny Pollock, economist la AIB Global Treasury, spune si ea ca piata continua sa isi focalizeze atentia asupra evolutiei ratelor dobanzilor, iar imaginea dolarului ramane pozitiva.

De altfel, dolarul incepuse sa creasca in a doua parte a zilei. La ora 14.00 cursul euro/dolar ajunsese la 1,2039 $, dupa anuntarea datelor economice de catre guvernul american. Aceasta, in ciuda faptului ca vanzarile cu amanuntul au scazut in SUA cu 0,5% in mai, iar preturile de productie au scazut cu 0,6%.