Dolarul a avut ieri un recul, dupa cresterea puternica din ziua precedenta. Moneda americana a scazut de la valoarea maxima din ultimele noua luni, de 1,2033 $ la un euro, atinsa in dupa-amiaza zilei de luni, pana la 1,2112 $ ieri, la ora, 12.00 GMT, la Londra.

Traderii atribuie aceasta scadere mai degraba factorilor tehnici decat celor de fond, iar imaginea pentru urmatoarele zile este tot una favorabila dolarului.

Investitorii de pe piata valutara par sa se fi temut de faptul ca euro a fost subevaluat, si au cautat sa-si pastreze profitul, vanzand dolarii la un pret inca bun.

Un alt factor important a fost cel psihologic, dolarul nereusind ieri sa treaca de pragul de 1,2 $ pe euro. Asteptarile negative legate de publicarea vanzarilor cu amanuntul pe luna mai in Statele Unite au contribuit si ele la ramanerea monedei americane la un nivel mai scazut decat ieri. Economistii estimau ca va fi anuntata o scadere a vanzarilor cu 0,2% fata de luna aprilie. Premisele erau insa favorabile dolarului, analistii apreciind aproape in unanimitate ca moneda americana isi va continua cresterea.

Audrey Childe-Freeman, de la CIBC World Markets, este de parere ca dolarul a avut o pierdere de moment, iar investitorii si-au tras rasuflarea, in special inainte de publicarea datelor privind vanzarile.

Jenny Pollock, economist la AIB Global Treasury, spune si ea ca piata continua sa isi focalizeze atentia asupra evolutiei ratelor dobanzilor, iar imaginea dolarului ramane pozitiva.

De altfel, dolarul incepuse sa creasca in a doua parte a zilei. La ora 14.00 cursul euro/dolar ajunsese la 1,2039 $, dupa anuntarea datelor economice de catre guvernul american. Aceasta, in ciuda faptului ca vanzarile cu amanuntul au scazut in SUA cu 0,5% in mai, iar preturile de productie au scazut cu 0,6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri