Aproximativ 6.100 de societati comerciale, din care peste 1.000 societati pe actiuni, sunt obligate sa-si modifice pana la data de 1 iulie capitalul social, astfel incat acesta sa poata fi exprimat in noua moneda. Societatile sunt cele ale caror actiuni sau parti sociale nu au o valoare nominala multiplu de 100.

Acest fapt face ca valorile acestora dupa denominare sa nu poata fi exprimate in lei si bani prin impartirea vechilor valori. In situatia in care valoarea nominala a unei actiuni este de 5.351 lei, valoarea nominala a actiunilor ar trebui majorata cu 49 lei. Acest lucru nu poate fi facut din oficiu deoarece nu exista un aport real al actionarilor sau asociatilor, spune Ana Dinca, directorul unei societati de consultanta fiscala.

Societatile comerciale care se afla in asemenea situatii trebuie sa convoace adunarea generala extraordinara si sa hotarasca fie majorarea capitalului social, fie diminuarea acestuia, cu conditia pastrarii numarului de actiuni si a cotei de participare la capitalul social.

Daca firmele nu vor efectua aceasta operatiune, dupa 1 iulie, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va modifica din oficiu capitalul social, cu riscul unei necorelari intre valoarea actiunilor si valoarea totala a capitalului social, spun oficialii ONRC. O parte din societatile care se afla in aceasta situatie sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Pentru a nu obliga actionarii sa aduca de acasa banii necesari rotunjirii de capital, unele firme au decis sa-si diminueze valoarea actiunilor si sa restituie diferenta actionarilor. Astfel actionarii de la Rulmentul Brasov, societate tranzactionata la BVB, au decis diminuarea valorii actiunilor de la 2.290 lei la 2.200 lei. In urma operatiunii, actionarii vor incasa 13 miliarde lei reprezentand diferenta valorica pentru 149.000 actiuni.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri