Pentru trimestrul al doilea, se asteapta o crestere economica de 7,5 - 8%, iar in semestrul al doilea, o crestere mai mica, apropiata de cea din S2 2007. "Va fi, din nou, un trimestru cu o inalta performanta economica. In clipa de fata, evaluarile arata ca ne vom apropia din nou de acest 8% care a fost inregistrat in primul trimestru al anului, ceea ce arata ca prognozele pe anul 2008 vor fi cu mult depasite", a spus Vosganian.

In primul trimestru, produsul intern brut a crescut cu 8,2%, depasind cu mult prognozele anterioare. "Faptul a determinat Comisia Europeana sa reevalueze pozitiv PIB-ul Romaniei pe 2008 si, un lucru surprinzator si destul de rar, chiar Fondul Monetar International a anuntat ca va face aceasta reevaluare", a declarat ministrul.

CNP si-a mentinut in prognoza preliminara de primavara estimarea de crestere economica pentru acest an de 6,5%, dar a modificat valorile nominale ale produsului intern brut (PIB), pe fondul unei inflatii peste asteptari.

Citeste si:

Astfel, CNP estima un PIB al Romaniei de 470 miliarde lei (132,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55 lei/euro in 2008), in timp ce, in ultima prognoza din toamna estimarea PIB-ului din acest an era de 442,8 miliarde lei.

Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 6% in termeni reali, PIB-ul ajungand la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro). Economia romaneasca s-a extins anul trecut cu aproape 24 miliarde euro, ca urmare a cresterii economice, asociata cu aprecierea leului.

Pentru acest an, CNP estimeaza ca sectorul constructiilor, care a cunoscut o adevarata explozie in 2007 (avans de 33,6%), isi va mentine un ritm accelerat de crestere, de 22%. CNP si-a revizuit puternic in sus estimarea pentru segmentul constructiilor, de la prognoza anterioara, cand se astepta la un avans al acestui sector cu doar 13,2% in 2008.