Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) nu poate semna contracte cu cei peste 340 de beneficiari ale caror proiecte depuse pentru accesarea fondurilor UE au fost aprobate pana in prezent, deoarece Romania nu a primit inca decizia oficiala din partea Comisiei Europene.
Comisia Europeana (CE) a aprobat Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), document in baza caruia sunt derulate fondurile europene destinate agriculturii, in data de 20 februarie, insa Romania nu a primit de la Comisie, nici pana in prezent, decizia oficiala.

Prin urmare, desi o parte dintre proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene, in luna martie, au fost selectate pentru finantare, contractele nu se pot semna decat dupa publicarea decizie CE. Mai mult, Romania nu poate primi avansul de pana la 7 %, astfel incat banii cu ajutorul carora s-ar fi putut demara proiectele nu ajung la beneficiari.

"Nu putem semna contractele si nici nu se poate primi avansul pana cand nu se publica decizia oficiala a Comisiei, iar Romania nu primeste aceasta decizie. Cel mai probabil, decizia privind aprobarea PNDR va intra in consiliul de ministri din data de 8 iulie", a declarat, Cornelia Harabagiu, secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Aceasta a precizat ca Romania ar trebui sa primeasca, in prima etapa un avans de 3,5 %, si altul similar in etapa a doua.

"Nu este exclus sa primim toti banii, adica intr-o singura etapa avansul de 7 %, ceea ce ar insemna aproximativ 561 de milioane de euro. Din aceste fonduri vom putea acorda un avans de pana la 10% din valoarea proiectului celor care acceseaza fonduri europene. De asemenea banii se vor putea utiliza si pentru campanii de informare", a mentionat Harabagiu.

Potrivit datelor publicate, marti, pe site-ul APDRP, din cele 923 de proiecte depuse in sesiunea din luna martie pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale, doar 341 au fost aprobate.

Astfel, din cele 712 proiecte depuse in luna martie pentru Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", au fost aprobate pentru finantare doar 288 de proiecte. De asemenea, din cele 194 de proiecte depuse in prima sesiune, in cadrul Masurii 322 " Renovarea si dezvoltarea satelor", au fost aprobate 44 de proiecte. In ceea ce priveste Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", din 17 proiecte au fost aprobate doar noua.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in data de 3 martie 2008, prima sesiune pentru primirea proiectelor fiind finalizata in 28 martie, iar a doua la sfarsitul lunii aprilie. In aceste doua sesiuni, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurala au putut depune proiecte pentru trei masuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, cresterea competitivitatii produselor agricole si pentru dezvoltarea satelor. Incepand cu luna mai, a fost lansata schema de ajutoare de stat.

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, proiecte cu finantare din fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri