Institutul National de Statistica (INS), cu sprijinul Comisiei Europene, a finalizat in luna iunie o ancheta de conjunctura, printre managerii a 5.198 de companii romanesti, despre tendintele de crestere, in perioada iulie-septembrie 2005, a activitatii economice, a somajului si preturilor.



In primul rand, a rezultat ca somajul nu va creste, potrivit unui procentaj de 85% din opinii. Cea mai spectaculoasa crestere de preturi va fi in domeniul constructiilor, cu 40% sold conjunctural, care reprezinta diferenta procentuala dintre alternativele extreme, de crestere sau scadere, in timp ce soldul pentru crestere a productiei este de 46%. Si productia din industria prelucratoare va avea o tendinta ascendenta, cu un sold conjunctural de 22%, in timp ce preturile vor creste, dar mai putin decat in luna mai, soldul conjunctural fiind de 11% fata de 22%. In comertul cu amanuntul si servicii, tendintele de crestere ale volumelor sunt reprezentate de solduri conjuncturale de 30%, respectiv de 9%, in timp ce cresterea preturilor va avea solduri de conjunctura mult superioare, de 37% in cazul comertului si de 28% in cazul serviciilor.

In luna mai, indicele brut al productiei industriale a scazut cu 4,7% in comparatie cu cel inregistrat in luna similara a anului 2004, se precizeaza intr-un comunicat al INS. Pe de alta parte, pe primele cinci luni ale acestui an, indicele brut al productiei din industria prelucratoare a crescut cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce, pe total industrie, indicele brut a crescut cu 3,8%.

Cresterea cea mai spectaculoasa a volumului cifrei de afaceri pe primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a fost de 35,3% si s-a inregistrat in domeniul comertului si intretinerii autovehiculelor, pe locul al doilea situandu-se vanzarile de marfuri alimentare, cu 22,7%. Contrar asteptarilor, valoarea lucrarilor din constructii a crescut doar cu 2,2% pe primele cinci luni, fata de aceeasi perioada a anului 2004. Serviciile prestate catre populatie au crescut doar cu 6,4%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri