Deficitul bugetar al Romaniei va atinge 1% din produsul intern brut (PIB), inflatia va aluneca spre 9% si contul curent va avea un minus peste asteptari, de 8,3% din PIB, anunta un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW). PIB-ul insusi va creste cu 5,5%, ceva mai lent fata de ritmul anului 2004, cand cresterea economica a atins un nivel record, de 8,3%, arata analistii institutului vienez de economie.

Analistii romani sustin insa ca previziunile economistilor prestigiosului institut vienez sunt prea pesimiste. Estimarea lor de inflatie e prea pesimista, prognoza in privinta contului curent e usor optimista, iar deficitul bugetar nu va atinge 1% din PIB, credem noi, ne-a declarat Radu Craciun, economistul sef al ABN Amro Romania. Noi estimam o inflatie de 8,1% in 2005, un deficit de cont curent de 8,5% din PIB si un deficit bugetar de 0,75% din PIB, a adaugat economistul sef al ABN Amro Romania. Autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) sa limiteze deficitul de cont curent la 7,75% din PIB. Radu Craciun crede ca deficitul de cont curent, acea diferenta intre cata valuta intra in tara si cata pleaca in strainatate, va fi mai mare decat asteptarile autoritatilor de Bucuresti si depaseste estimarile vienezilor. Importurile sunt in expansiune.

Chiar daca masurile de limitare a creditarii luate de banca centrala ar avea efectul dorit, contul curent nu se regleaza doar din consum, ci si din inves-titii. Consumul privat a reactionat aproape imediat la reducerea impozitelor pe venit, banii in plus fiind folositi la cumparaturi. Fir-mele au nevoie de ceva mai mult timp pentru a acumula si de a dirija fonduri pentru investitii. Este de asteptat ca reducerea impozitului pe profit sa elibereze sume care se vor regasi in investitiile de final de an, spune Radu Craciun.

Si analistul Florin Citu de la BAC Investment Bank vede prea mult pesimism in cifrele avansate de vienezii de la institutul de economie.

Cifrele sunt prea pesimiste. Noi am evaluat rata inflatiei undeva de 8,3% in acest an, e greu de crezut ca va fi 9%. Pe de alta parte, deficitul de cont curent estimat de WIIW este optimist. Analizele noastre indica un posibil 9%-9,5% din PIB pana la finalul anului. Asta pentru ca leul se intareste pe piata valutara si stimuleaza importurile, dar stanjeneste exporturile, deci nu ne putem astepta la echilibrarea contului cu-rent. In plus, masurile res-trictive luate de banca centrala lasa suficienti bani pentru credite. Nici nu sunt prea limitative. Studiile ara-ta ca, in lumea dezvoltata, un nivel sustenabil al creditelor pe termen lung pe care le poate lua o persoana nu depaseste 20% din venituri, spune Citu. Iulie si august sunt importante pentru evaluarea inflatiei, dupa care probabil toata lumea isi va actualiza estimarile, adauga Citu.

Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale a avansat recent o estimare de inflatie de 7,5% pentru 2005. Este de asteptat ca tinta propriu-zisa a bancii centrale sa fie anuntata in august.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri