"Saptamana viitoare urmeaza sa ne intalnim cu totii pentru a continua negocierile avand ca subiect cele doua noi reactoare de la Cernavoda", au declarat miercuri reprezentantii CEZ Romania.

Nuclearelectrica si MEF au reluat pe 27 august negocierile cu cei sase investitori pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dupa ce Guvernul a decis prin HG la 24 iunie 2008 ca Nuclearelectrica sa detina minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat pe 7 iulie ca spera ca in acest an sa inceapa operatiunile pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si sa finalizeze negocierile cu cei sase investitori.

Reprezentanti ai MEF au precizat la inceputul lunii iulie ca inceperea constructiei propriu-zise a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va demara un an mai tarziu, in 2010 si lucrarile vor fi incheiate in 2015. si aceasta din cauza ca aceasta nou-infiintata companie de proiect are termen un an si jumatate pentru a-si recalcula investitiile proiectului.

Citeste si:

Dupa incheierea negocierilor, va fi infiintata o mini-companie de proiect, practic viitoarea companie care va construi cele doua reactoare de la Cernavoda. Aceasta companie este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmeaza sa fie constituita, va finaliza, va pune in functiune si va exploata Unitatile 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda.

Guvernul a decis prin HG la 24 iunie 2008 ca Nuclearelectrica sa detina minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costul total al proiectului fiind estimat la patru miliarde de euro. Tariceanu a declarat ca in urma deciziei Executivului participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro.

Fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.