Propunerea presedintelui Traian Basescu a fost facuta in cadrul unei intalniri care a avut loc, vineri, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), unde Basescu a subliniat importanta unor politici economice prudente in actualul context international.

"Presedintele a reiterat ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si in special eventualele fenomene de criza economica din tarile membre ale Uniunii Europene, ne pot afecta in mod direct daca politicile economice din Romania nu vor fi prudente", se arata in comuncatul bancii centrale.

Discutia a vizat si evolutia sistemului bancar din ultima perioada, in contextul crizei financiare mondiale, insa presedintele a subliniat ca sistemul bancar este in continuare solid. Cu toate acestea "efecte indirecte ale crizei financiare internationale incep sa se manifeste asupra economiei reale", se mai arata in comunicat.

Presedintele a prezentat in cadrul intalnirii problemele discutate in cadrul reuniunii Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles in perioada 15-16 octombrie.

Totodata, presedintele a subliniat importanta unei responsabilitati mai ridicate a conducerilor institutiilor financiare si "mentinerea unei atitudini prudente, in vederea protejarii resurselor financiare ale companiilor si populatiei".

Ieri, la finalul intrunirii de la Bruxelles, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au spus ca, desi criza financiara nu loveste Romania in mod direct, recesiunea economica in care intra Europa afecteaza deja tara.

Deciziile UE impotriva crizei vor fi obligatorii pentru Romania

Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor BNR si sefilor de banci comerciale ca eventualele decizii la nivel european privind criza financiara nu sunt doar recomandari pentru Romania, ci ar putea fi obligatorii, au declarat surse din piata bancara, citate de NewsIn.

Citeste si:

Basescu s-a aratat ingrijorat ca statul roman ar putea sa aiba bani in institutii nelichide, potrivit acelorasi surse.

Presedintele a prezentat guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, celorlati reprezentanti ai bancii centrale si sefilor de banci comerciale principalele puncte de discutie de la summitul european dedicat crizei financiare de la Bruxelles.

Basescu a aratat, la intalnirea cu bancherii, ca autoritatile de supraveghere a pietelor financiare din UE vor trebui sa colaboreze mai strans si in mod constant, pentru a preveni agravarea problemelor financiare sau raspandirea acestora.

Aceleasi surse au mai precizat ca presedintele le-a propus bancilor crearea unui plan comun in parteneriat cu Guvernul si alte autoritati lae statului pentru a actiona impotriva efectelor crizei financiare in Romania.

"Presedintele ne-a prezentat principalele puncte de discutie de la Bruxelles si ne-a propus un plan comun, in parteneriat cu autoritatile statului, cu Guvernul, pentru a trata efectele crizei financiare asupra economiei romanesti", a declarat un reprezentant al sistemului bancar prezent la discutii.

Intrebata daca presedintele sau guvernatorul au cerut aplicarea unor masuri concrete de catre banci, aceeasi sursa a precizat ca nu au fost luate in discutie probleme tehnice si ca dialogul a avut loc la un nivel general.

O alta sursa din domeniul bancar spune ca, in cadrul intalnirii, a fost pusa problema inaspririi cerintelor de prudentialitate pentru bancile din Romania, in caz de nevoie, iar guvernatorul Isarescu a indemnat inca o data institutiile de credit din Romania la prudenta.

Pozitia bancilor a fost exprimata la intalnire de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.