Romania a transmis, ieri, presedintelui Consiliului Spatiului Economic European, Rita Kieber-Beck, solicitarea de a adera la Spatiul Economic European (SEE), in conformitate cu Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Aceasta actiune este obligatorie si din perspectiva Acordului privind Spatiul Economic European, care prevede ca "orice stat care adera la Uniunea Europeana trebuie sa solicite sa devina simultan membru al SEE".

Acordul privind SEE a fost semnat in mai 1991 si a intrat in vigoare in ianuarie 1994 si cuprinde toate tarile membre UE si statele parte la Acordul European de Liber-Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Lichtenstein - cu exceptia Elvetiei. Documentul permite extinderea celor patru libertati fundamentale ale Uniunii Europene: libera circulatie a bunurilor, serviciilor, persoanelor si capitalului la statele membre AELS, in schimb, statele AELS sunt obligate sa adopte acquis-ul comunitar pe domeniile acoperite de Acord.

Solicitarea depusa de ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, reprezinta primul pas catre aderarea Romaniei la Spatiul Economic European si va fi urmata de negocierile propriu-zise cu Comisia Europeana si statele AELS membre ale SEE, discutii programate pentru sfarsitul anului 2005, inceputul lui 2006.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce promit partidele politice in campania pentru europarlamentare?