"Astfel de decizii sunt extrem de periculoase, putand exacerba trendurile mentionate de agentia de rating, respectiv reducerea drastica a intrarilor de capital si sustenabilitatea deficitului de cont curent, in conditiile in care Romania a manifestat o rezistenta sporita la efectele recente produse de criza financiara internationala", a precizat ministrul Vosganian.

Totodata, argumentele care au stat la baza deciziei S&P de retrogradare a Romaniei se regasesc si in cazul altor tari "in anumite situatii chiar la niveluri mai ingrijoratoare", mai spune Vosganian, care caracterizeaza anuntul agentiei de rating ca "surprinzator".

Vosganian sustine ca decizia S&P nu a luat in calcul si "evolutiile pozitive din ultimii ani" ale economiei romanesti. "in ciuda unor evaluari similare facute de aceeasi agentie pentru anul 2008, Romania si-a continuat cresterea economica", a mentionat ministrul.

Citeste si:

Referitor la deficitul bugetar, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) sustine ca "a luat toate masurile pentru mentinerea tintei de deficit bugetar".

Reactia ministrului Vosganian vine dupa ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat, marti, ca decizia S&P a fost "greu de anticipat", si, desi exista vulnerabilitati certe ale Romaniei, sunt argumente pe care S&P nu le-a inclus in anunt.