Inflatia comunicata de statistica oficiala pentru luna iulie este de 1%. Visul de deflatie pentru lunile de vara s-a prabusit. Atingerea tintei de inflatie devine improbabila. Cursul de schimb este lasat sa lupte cu cresterea preturilor.

Potrivit Institului National de Statistica (INS), cresterea medie a preturilor de cosum din iulie, adica rata lunara a inflatiei a fost de 1%. Inundatiile au dat peste cap calculele Bancii Nationale de a obtine in lunile de vara deflatia, in speta, scaderea preturilor pe baza contributiei traditionale a pietei taranesti. Desi calculata fata de iulie 2004, inflatia anuala se mentine sub 10%, mai exact la 9,3%, evolutia cresterii preturilor in primele 6 luni ale anului ridica mari semne de intrebare asupra atingerii tintei de inflatie pentru 2005. Deja preturile au crescut, in medie fata de decembrie, cu 5,1%. Pentru ca inflatia sa se incadreze in ultima prognoza de 7-7,5%, BNR are nevoie de o supraperformanta greu de obtinut: doar 2,4% inflatie in urmatoarele 6 luni.


Leul este lasat sa se-ntareascaFaptul ca la Banca Nationala s-a cunoscut din vreme derapajul inflatiei din iulie este demonstrat de evolutia cursului leu/euro din ultimele 3 saptamini. Practic, BNR a ales sa nu mai intervina pe piata valutara, ceea ce a dus la o apreciere puternica a leului fata de moneda unica europeana, cursul fiind lasat sa lupte cu cresterea preturilor. In ultima luna, euro a pierdut mai mult de 1.700 de lei vechi. Cu toate acestea, marfurile din import continua sa nu se ieftineasca, iar evolutia pretului titeiului pe plan international ameninta sa se reflecte in scumpiri la pompa la carburanti.


Lupta cu preturile se inteteste


Regimul de tintire a inflatiei aprobat oficial de Banca Nationala a Romaniei incepind cu luna in curs incepe sub auspicii nefavorabile. Guvernatorul BNR va sustine pe 15 august o conferinta de presa in care va explica felul in care gindeste urmatoarele mutari in lupta cu inflatia.Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Economia a incetinit in 2018, sub estimarea Guvernului!