Deprecierea leului a limitat temperarea inflatiei anuale in noiembrie la 6,8-7,25%, in ciuda unui efect de baza favorabil, in contextul in care cererea ramane ridicata si continua sa sustina preturile.
In luna septembrie, rata anuala a inflatiei coborase la 7,39%, de la 8,02% in august. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

"Cursul euro-leu este in continuare principalul motiv al cresterii preturilor. Inflatia anuala scade datorita efectului de baza, insa ma astept la cresteri de preturi la produse agroalimentare din cauza cererii ridicate, desi a fost un an agricol destul de bun", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza o inflatie anuala de 7-7,25% in noiembrie.

In noiembrie, leul s-a depreciat cu 0,8% in fata euro, pana la un curs mediu de referinta de 3,7753 lei/euro, de 3,7454 lei/euro in octombrie.

Melania Hancila, seful departamentului de cercetare Volksbank Romania, considera ca inflatia anuala a ramas in noiembrie peste nivelul de 7%, pe fondul deprecierii monedei nationale, care a afectat preturile la servicii, dar si la produsele alimentare si nealimentare.

"Inflatia anuala va ajunge la 7,07%, daca luam in calcul deprecierea leului inca din octombrie, cand au fost facute unele stocuri, si cresterea preturilor la produsele volatile ca un factor sezonier", a spus Hancila, pentru NewsIn. Estimarea este identica celei a analistului Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza ca rata anuala a inflatiei va fi in noiembrie de 7% si ca se va mentine deasupra acestui nivel pana in februarie 2009.

Traderul Millennium Bank Ciprian Dascalu si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o inflatie anuala de 6,8% in noiembrie, corespunzatoare unei cresteri medii a preturilor de 0,4% fata de luna anterioara, pe fondul ieftinirii semnificative a combustibilului.

"Se pare ca luna aceasta s-a transmis efectul scaderilor de pe pietele internationale si asupra pretului la combustibili”, a spus Dascalu.

Cu toate acestea, cererea ridicata si deprecierea leului au ridicat in continuare preturile la alimente, "tendinta care va continua, daca luam in calcul si majorarile salariale", a spus Dumitru.

BNR ar putea astepta luna februarie pentru a reduce dobanda cheie

Perspectivele unui nivel ridicat al inflatiei in luna ianuarie ar putea face Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa astepte a doua sedinta de politica monetara de anul viitor pentru o reducere a dobanzii cheie, insa unii analisti cred ca o reducere graduala a rezervelor minime obligatorii reprezinta un scenariu plauzibil.

"BNR ar putea astepta datele complete pentru trimestrul IV din 2008 ca sa reduca dobanda cheie. In plus, in februarie va fi si raportul asupra inflatiei, iar o eventuala taiere a dobanzii cheie nu are sens fara injectie de lichiditate in piata, nu este suficienta", considera Chidesciuc.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, care mizeaza de asemenea pe o reducere a dobanzii cheie in februarie, estimeaza ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru a injecta lichiditate in piata.

"Este discutabil daca taierea dobanzii cheie se va face in ianuarie sau in februarie, insa este destul de greu ca inflatia sa se tempereze, iar BNR ar putea pastra o politica restrictiva", a mai spus Dumitru.

Unii analisti cred, totusi, ca banca centrala va aduce dobanda de politica monetara la nivelul de 9,75% pe an inca din ianuarie, pentru a da un semnal pozitiv pietei.

"Va fi o scadere modesta, avand in vedere ca au dat deja semne prin mentinerea ei la 10,25%. Mai mult, inflatia se va tempera, iar economia da semne de oboseala, asa ca este nevoie de un imbold din partea BNR", a spus Hancila.

Institutul National de Statistica (INS) va publica maine datele despre inflatia din noiembrie. BNR si-a revizuit, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, nivel semnificativ peste tinta de inflatie, de 3,8% plus sau minus un punct procentual. Pentru 2009, tinta de inflatie a BNR este de 3,5% plus sau minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri