Romania nu va fi afectata de faptul ca Gazprom ar putea intrerupe livrarea gazelor naturale catre Ucraina, de la 1 ianuarie 2009, pentru ca are o cantitate suficienta de gaze inmagazinate, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.
"Consumul de gaze in Romania, in perioada sarbatorilor, este oricum mai redus. Si avem gaze inmagazinate", a explicat directorul general al transportatorului national de gaze, Ioan Rusu.

Compania rusa Gazprom a anuntat marti ca a instituit o celula speciala in ale carei atribuitii intra intreruperea furnizarii de gaze catre Ucraina incepand cu 1 ianuarie, daca Kievul nu ramburseaza pana atunci datoriile in valoare de peste doua miliarde de dolari, informeaza AFP, conform NewsIn.

"Gazprom a format incepand de marti un stat-major al operatiunilor. Acest stat-major al operatiunilor a inceput deja activitatea pregatitoare in vederea intreruperii gazului destinat Ucrainei", a anuntat directorul Gazprom, Aleksei Miller, la canalul de televiziune Vesti-24.

El a confirmat ca intentioneaza sa intrerupa furnizarea de gaz catre Ucraina incepand de la 1 ianuarie, daca Kievul nu ramburseaza Gazpromului o datorie de doua miliarde de dolari reprezentand plata pentru livrarile din noiembrie si decembrie, precum si penalizari pentru intarzierea platilor.

"De-acum numaram orele. Daca Ucraina nu isi achita datoria inainte de sfarsitul zilei de 31 decembrie, Gazprom nu va avea niciun motiv sa mai livreze gaze Ucrainei", a subliniat inca o data Aleksei Miller.

"Speram ca Ucraina isi va plati intreaga datorie si va semna un contract pentru 2009", a mai spus Miller.
Purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov, declarase sambata ca exista "o sansa din doua" ca problema cu Kievul sa fie reglementata inainte de 1 ianuarie.

Europenii urmaresc cu interes acest dosar, pentru ca 80% din gazele pe care le primesc din Rusia tranziteaza Ucraina.

In timpul unui conflict precedent, in ianuarie 2006, au fost perturbate livrarile catre Europa, iar Moscova a acuzat Kievul ca sustrage din gazul european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri