"Vrem sa ne coordonam masurile cu cele luate la nivel european prin planul de redresare economica. Am reusit sa realizam programul anti-criza in urma consultarii cu mediul de afaceri, fara sa consideram aceste masuri batute in cuie", a spus Pogea, citat de NewsIn.

Guvernul a luat mai multe masuri anti-criza, cea mai importanta constand intr-un pachet de fonduri pentru investitii in valoare de 10 miliarde euro. In 20 martie, primul ministru Emil Boc a declarat ca guvernul isi propune sa faca o prima evaluare a efectelor planului anti-criza.

Ministrul finantelor a mai spus marti ca masurile luate de guvern pe termen scurt nu trebuie sa produca derapaje sau sa afecteze calendarul de aderare la zona euro, iar tinta de adoptare a euro in 2014 se mentine, ceea ce presupune intrarea in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), anticamera zonei euro, in 2012.

Guvernul si-a propus, prin programul de convergenta, adoptare euro in 2014, insa Romania trebuie sa indeplineasca pana in 2012 o serie de conditii legate de inflatie, dobanzi, deficit bugetar, datorie publica si curs de schimb.

Pogea a mentionat ca guvernul va crea in timp mai multe facilitati pentru mediul privat, dand ca exemplu intentia de a reduce parafiscalitatea intr-un timp foarte scurt.

Ministrul finantelor a mai spus ca sunt multe intreprinderi mici si mijlocii care nu au capacitatea de a plati imprumuturile ca marile companii si ca este normal sa existe fondul de garantare si contragarantare pentru cei care doresc sa-si continue proiectele.