"Cheltuielile pe primele 3 luni ale anului 2009 au ajuns la 46 de miliarde lei, in crestere cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut, iar veniturile bugetului general consolidat au fost de 37,76 miliarde lei, mai mici cu 6,2% fata de perioada similara din 2008", a precizat Pogea, citat de NewsIn.

Astfel, deficitul bugetar dupa primele trei luni este de circa 8,3 miliarde lei.
Ministrul Finantelor a explicat ca in primele trei luni productia industriala a scazut cu 15,4% fata de primul trimestru din 2009, iar principalul motiv al acestei diminuari o reprezinta scaderea cifrei de afaceri a companiilor.

"Productia industriala in primele 2 luni a scazut cu 11,7%, insa observam ca sectorul constructiilor se afla in stagnare si se inregistreaza o revenire a constructiilor rezidentiale", a afirmat Gheorghe Pogea.

"Observam o crestere a volumului lucrarilor de constructii cu 3,7% peste nivelul anului precedent datorita constructiilor rezidentiale si credem ca acest semnal pozitiv se va mentine", a mai spus Pogea.

Sambata, Guvernul a aprobat, intr-o sedinta extraordinara, prima rectificare bugetara din acest an, care prevede reducerea cheltuielilor bugetare la 199,3 miliarde lei, de la 205,6 miliarde lei in bugetul apobat in Parlament, pe fondul revizuirii in scadere a veniturilor cu aproape 19 miliarde lei, de la 193,8 miliarde lei pana la 174,9 miliarde lei.

Rectificarea a luat in calcul noii parametri macroeconomici conveniti cu Fondul Monetar International (FMI), in cadrul negocierilor pentru pachetul de finantare de 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI. Guvernul PD-L - PSD a acceptat estimarea Fondului de contractie economica cu 4% in acest an, dupa ce lua in calcul o crestere a PIB de 2,5% in bugetul initial.
In consecinta, valoarea PIB din 2009 a fost revizuita in scadere la 531,25 miliarde de lei, de la 579 miliarde lei in bugetul initial.