Seful statului francez Nicolas Sarkozy i-a propus presedintelui Traian Basescu ajutorul Frantei pentru proiectul celei de a doua centrale nucleare, a anuntat Palatul Elysée, intr-un comunicat citat de AFP.
In cadrul unui dejun de lucru, seful statului francez i-a oferit omologului sau roman "cooperarea Frantei, experienta sa si cea a companiilor sale" pentru construirea noii centrale, pe care Bucurestiul vrea sa o finalizeze in jurul anului 2020, informeaza NewsIn.

Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, ale carei doua reactoare acopera in jur de 17% din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar trebui sa intre in functiune in jurul anului 2014-2015.

Mai multe mari grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale, care ar trebui sa aiba doua sau trei reactoare cu o capacitate totala de 3.000 MW. Printre aceste grupuri figureaza GDF Suez din Franta, Enel din Italia si E.On din Germania.

Basescu a confirmat, in cadrul intrevederii cu Sarkozy, ca Romania va alege o "tehnologie europena" pentru acest proiect, potrivit comunicatului Palatului Elysée. Franta si Romania au semnat in februarie 2008, cu ocazia unei vizite a presedintelui francez, un "parteneriat strategic", reaminteste AFP.

Pe langa eventuala cooperare nucleara, cei doi lideri au discutat pe larg despre "necesitatea ca Europa sa se doteze cu o politica energetica veritabila", in special pentru a negocia din pozitie de forta cu Rusia, principalul sau furnizor de gaz, a adaugat partea franceza.

Sarkozy si Basescu au discutat si despre alte teme europene si despre criza economica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Basescu: Scutul de la Deveselu a devenit mai actual ca oricand