Analistii chestionati, in mai, de ZEW si Erste Group Bank se asteapta ca economia Romaniei sa se imbunatateasca in urmatoarele sase luni, indicele calculat de acestia fiind de 11,7 puncte, cu 26,1 puncte mai ridicat decat cel din aprilie, potrivit raportului publicat ieri.

Astfel, 39,2% dintre cei chestionati se asteapta la o imbunatatire a economiei Romaniei, cu 20,9 puncte procentuale mai multi decat in aprilie, o treime (33,3%) anticipeaza o stagnare a situatiei economice (cu 15,7 pp mai putin ca in luna anterioara), iar 27,5% dintre analisti anticipeaza o inrautatire a situatiei, in scadere cu 5,2 pp, potrivit NewsIn.

Asteptarile legate de inflatia din Romania au continuat sa se inrautateasca, indicele ZEW/Erste Group Bank indicand in mai o scadere cu 8,2 puncte, la -53 de puncte.

Cat priveste indicele calculat ZEW si Erste Group Bank pentru indicele bursier BET, al Bursei de Valori Bucuresti, acesta a scazut cu 18,9 puncte, dar a continuat sa fie pozitiv, la 10,9 puncte.

Indicele ZEW/Erste Group Bank pentru ECE a redevenit pozitiv, dupa 20 de luni

Si indicele pentru Europa Centrala si de Est, per ansamblu, a redevenit pozitiv - pentru prima oara dupa septembrie 2007 - ca urmare a cresterii cu 9,9 puncte in mai, la 6 puncte.

Indicatorul ZEW/Erste Group Bank pentru zona euro reflecta cea mai semnfiicativa revenire, inregistrand o crestere de 31 de puncte, la 13,1 puncte.
Totusi, sondajul din luna mai arata ca analistii continua sa priveasca cu scepticism situatia economica actuala, atat in Romania, cat si la nivelul intregii Europe Centrale si de Est.

Potrivit sondajului, analistii sustin ca instrumentele monetare sunt mai potrivite decat cele fiscale pentru revigorarea economiei.Analistii considera, totusi, ca ambele politici vor fi mai eficiente in zona euro si SUA decat in ECE. In acelasi timp, majoritatea respondentilor cred ca inflatia prezinta un risc mai putin insemnat in ECE decat in zona euro si SUA.

La sondajul ZEW/Erste Bank Group din luna mai au participat 69 de experti financiari, care si-au exprimat asteptarile cu privire la evolutia din urmatoarele sase luni a economiilor tarilor din Europa Centrala si de Est.

Tarile analizate in cadrul Europei Centrale si de Est sunt Bulgaria, Croatia, Cehia, Polonia, Romania, Serbia, Slovavia, Slovenia si Ungaria.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si