De la inceputul anului viitor, pensiile se vor primi in functie de contributiile la sistemul public de pensii, urmand ca in maximum doua luni sa fie finalizat proiectul legii unice a pensiilor, a declarat ministrul Muncii, Marian Sarbu.

"Saptamana viitoare va avea loc o prima intalnire a grupului de lucru, la care vor participa reprezentantii tuturor ministerelor implicate in elaborarea acestei legi, urmand ca in maximum o luna-doua luni sa putem veni cu un proiect de lege in acest sens. In acest moment, s-au aprobat sapte principii in legatura cu noul sistem de pensii, iar de la 1 ianuarie 2010 pensiile vor fi incasate in functie de contributia la sistemul de pensii", a precizat ministrul Muncii, citat de NewsIn.

Marian Sarbu nu a dorit sa comenteze declaratiile presenditelui PSD, Mircea Geoana, care a declarat miercuri ca la nivelul coalitiei nu s-a ajuns la o discutie "structurata" despre recalcularea pensiilor speciale si ca secretarul de stat in Guvern, Mihai Seitan, a exprimat o opinie personala atunci cand a vorbit despre recalcularea pensiilor.
Mihai Seitan declara, marti, ca pensiile a circa 200.000 de magistrati, cadre militare si alte persoane care primesc pensii in baza legilor speciale vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei.

El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii.

Pana la finalul anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament. Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Marian Sarbu, obligat sa restituie ASF prime de vacanta din 2012