"Oamenii politici ar trebui sa se opreasca din vorbit si sa treaca la fapte. Eu m-as bucura ca, dupa alegerile din toamna, sa nu mai avem alegeri in Romania zece ani, pentru ca politicienii sa isi faca treaba neintrerupt", a raspuns Treichl, citat de NewsIn.

Raspunsul oficialului Erste vine ca reactia la declaratiile premierului Emil Boc, care a spus ca Guvernul ar putea suprataxa bancile, in conditiile in care nu isi respecta angajamentele de finantare in Romania.

Treichl a afirmat ca Erste isi va respecta angajamentele fata de Romania, dar a adaugat ca si autoritatile trebuie sa ia masuri de sustinere a economiei.

"Noi ne bucuram sa finantam statul, dar acesta nu trebuie sa piarda timp in atragerea resurselor si sa faca ceva sa sustina economia. Daca ne uitam in Europa Centrala si de Est, Romania are sanse foarte mari sa iasa mai puternica din criza", a afirmat Treichl.

"Daca ne uitam la toate resursele disponibile, atat fonduri europene, cat si alte finantari externe, tara are la dispozitie 50 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani. Este aproape jumatate din PIB-ul Romaniei, o suma enorma", a adaugat el.

El a completat ca Romania "isi are soarta in propriile maini" si ca Ministerul Finantelor, la fel ca alte autoritati implicate, trebuie sa se asigure ca investitiile in infrastructura care sunt in asteptare in acest moment vor fi realizate.

"BCR respecta toate cerintele bancii centrale si ale autoritatilor romane de mentinere a capitalizarii si a diferitelor forme de lichiditate, dar si Guvernul trebuie sa faca ceva, nu doar sa vina la noi sa ceara", a mai spus Treichl.

Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), dupa privatizarea bancii, in 2006.