Peste 75% din banii de la CE sunt pentru sporirea competitivitatii

Romania a cerut Uniunii Europene sa-i ramburseze in 2009 circa 87,5 milioane euro pentru proiecte de crestere a competitivitatii economice, din totalul de 116,12 milioane euro solicitate in acest an pentru proiectele in curs de derulare, potrivit unor date de la Comisia Europeana.
Astfel, statul roman a transmis la CE o solicitare de 87,49 milioane euro pentru plata in acest an a proiectelor din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Cresterea Competitivitatii Economice care beneficiaza de finantari comunitare nerambursabile prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), potrivit NewsIn.

Obiectivul FEDR este de consolidare a coeziunii economice si sociale in Uniunea Europeana, prin diminuarea dezechilibrelor regionale. FEDR finanteaza ajutoare directe pentru investitiile in intreprinderi (mai ales IMM) in vederea crearii de locuri de munca durabile, infrastructuri legate, in special, de cercetare si inovare, telecomunicatii, mediu, energie si transporturi, instrumente financiare (fond de capital de risc, fond de dezvoltare regionala etc.) pentru dezvoltarea regionala si locala si cooperarea intre orase si regiuni, precum si masuri de asistenta tehnica.

De altfel, 88,3% din totalul finantarilor solicitate pentru rambursarea in 2009 de catre Romania provin din FEDR, potrivit datelor Comisiei. Astfel, pentru proiectele din POS Transport, Romania a solicitat plati de 6,74 milioane euro, pentru cele din Programul Operational Regional, platile sunt de 6,18 milioane euro, pentru Asistenta Tehnica - 382.000 euro, iar pentru cooperarea transfrontaliera Romania-Bulgaria, suma de rambursat se cifreaza la numai 8.988 euro.

Tot prin FEDR sunt de platit si cateva proiecte din POS Mediu, insa grosul fondurilor de rambursat in 2009 pentru acestea provin din Fondul de Coeziune (FC). Este vorba de 15,31 milioane euro, din care 13,58 milioane euro sunt prin FC, iar restul prin FEDR.

Potrivit datelor CE, Romania si Bulgaria sunt singurele state membre beneficiare de finantare prin Fondul de Coeziune in perioada 2007-2009. De altfel, Fondul de coeziune nu cofinanteaza programe, ci furnizeaza finantare directa pentru proiecte individuale, care sunt clar identificate de la inceput. Decizia de a finanta un proiect este luata de Comisie, in acord cu statul membru beneficiar, in timp ce proiectele sunt administrate de autoritati nationale si supervizate de un Comitet de Monitorizare, care furnizeaza asistenta in mod similar cu ISPA.

Prin Fondul de Coeziune sunt finantate proiecte pentru protectia calitatii apei si aerului, managementul deseurilor, monitorizarea solului, prevenirea inundatiilor, indiguiri si regularizari.

Recent, o sursa din cadrul Comisiei Europene declara pentru NewsIn ca "cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la numai 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie". Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete, preciza sursa citata.
Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro.

Potrivit datelor CE, suma de 116 milioane euro corespunde estimarilor oficiale de plata anuntate de Ministerul Finantelor pentru ansamblul programelor pentru care Romania poate primi fonduri structurale, respectiv mediu, tranporturi, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica, in conditiile in care Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare.

Romania a platit contributii de peste 3 miliarde euro in cei trei ani de cand devenit membru al UE si a primit, in schimb, din fondurile post-aderare 1,8 miliarde euro, ca avans pentru diverse proiecte, insa nu a cheltuit acesti bani decat in proportie redusa.

Bruxelles-ul atentioneaza ca solicitarile de plati intermediare sunt destul de mici, printre altele, din cauza birocratiei si a intarzierilor in demararea proiectelor, iar punerea in practica a proiectelor pentru perioada 2007-2013 este in intarziere.

Romania va trebui sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 10,2 miliarde euro in perioada 2007-2013, in timp ce fondurile structurale pe care le poate accesa sunt aproape duble, respectiv de 19,67 miliarde euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

"Pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate 19,67 miliarde euro, din care 19,21 miliarde euro sunt pentru obiectivul Convergenta, iar 460 milioane euro sunt pentru obiectivul de cooperare europeana teritoriala", potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania a Bancii Mondiale, care citeaza date ale Comisiei Europene.

Cofinantarea nationala pentru acestea se cifreaza la 5,53 miliarde euro, ceea ce ridica valoarea finantarilor pentru politici de coeziune pe cei sapte ani la 25,2 miliarde euro.

Pana in prezent, Comisia Europeana a aprobat Romaniei, printre altele, 11 proiecte majore privind protectia mediului, din care 10 pentru apa si canalizare si unul pentru gestionarea deseurilor, a caror valoare se cifreaza la circa 1 miliard euro.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri