MAE ii va plati in lei pe diplomatii care activeaza in strainatate, pe o perioada determinata, pentru a pune in aplicare cerinta Guvernului de a reduce cheltuielile salariale cu 10-15%, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu.
"In primul rand, decizia Guvernului trebuie inteleasa sub aspectul momentului in care ne aflam. Sunt convins ca in dialog si in cooperare cu colegii mei vom gasi modalitatile de a reduce cu 10-15% salariile intr-o anumita perioada. Sunt si masuri specifice, noi nu putem intrerupe activitatea, nu putem intrerupe acreditarea externa. Dar putem, la un moment dat, pe perioada limitata si cu acordul colegilor nostri, sa asiguram plata in lei pentru o perioada scurta de timp, reusind sa diminuam fondul de salarii", a evidentiat Diaconescu, intr-o declaratie de presa cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a diplomatiei romane.

Diaconescu a spus ca diplomatii sunt de acord cu aceasta masura.

"Am mai trecut prin perioade dificile, prin anii 1998-1999, si am aplicat aceeasi masura. Oamenii inteleg ca Romania e intr-o situatie dificila si sunt gata sa participe la acest efort, ca orice profesionist care stie sa isi repezinte tara indiferent de unele dificultati de moment", a explicat seful MAE, citat de NewsIn.

Totodata, ministrul a asigurat ca nu va face reduceri in sistemul consular. "Acolo avem nevoie de o crestere a reprezentarii noastre cosulare externe. Ceea ce dorim sa facem, si nu este neaparat legat de criza, este sa asiguram reprezentarea in plan extern, pentru a asigura eficienta pe alte spatii unde nu suntem suficient de puternic reprezentati", a completat seful diplomatiei romane.

"Reprezentarea in Europa Centrala va fi redusa numeric si o parte a acestor posturi vor fi transferate in Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa, demers care este deja in desfasurare", a punctat Diaconescu.

Seful MAE a explicat saptamana trecuta ca ministerul pierde anual aproape 11 milioane euro din cauza diferentelor de curs valutar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban: Creșterea pensiilor cu 40%, o nucă fierbinte, pregătită de PSD
Setari Cookie-uri