Leonard Orban: Criza politica ar putea afecta acordarea transei de imprumut de la UE

In urmatoarele saptamani Comisia Europeana va face o analiza "foarte serioasa" pentru a vedea in ce masura autoritatile romane au indeplinit cerintele pentru acordarea celei de a doua transe de imprumut de la UE, a spus comsiarul Leonard Orban, citat de NewsIn.
Comisarul european pentru multilingvinsm Leonard Orban a fost intrebat cum influenteaza actuala criza politica capacitatea Romaniei de a-si respecta angajamentele luate fata de FMI si de a-si negocia un post de comisar european.

"Din postura mea de comisar nu comentez chestiuni politice legate de viata politica din Romania sau din alte state membre. Acestea sunt limitele de competenta pe care le avem. Sigur, in orice caz, sunt lucruri importante care urmeaza", a atras atentia Orban.

"Va fi facuta in perioada urmatoare o analiza foarte serioasa de catre CE in ce masura autoritatile romane au indeplinit cerintele pentru acordarea celei de a doua transe de imprumut de la Uniunea Europeana. Vorbesc de urmatoarele saptamani, o analiza se va face in urmatoarele saptamani si o decizie va urma sa fie luata ulterior", a explicat comisarul roman.

Totusi, comisarul a subliniat ca in analiza sunt luate in considerare criteriile economice. "Criteriile (analizei - n.r.) sunt economice, sunt chestiuni foarte clare in legatura cu care Guvernul Romaniei s-a angajat. Stabilitatea politica nu este un criteriu. Urmatoarele transe sunt conditionate de anumite chestiuni foarte clare", a spus Orban.

In ceea ce priveste modul in care va influenta cadrea Guvernului negocierile pentru portofoliile din Comisia Europeana, Orban a raspuns ca "se urmareste cu foarte mare atentie ceea ce se intampla in tara".

Comisarul a spus ca joi se afla in avion cand a avut loc demisia ministrilor PSD si iesirea de la Guvernare si ca atunci cand a ajuns pe Otopeni primise deja mesaje pe telefon "de la diferiti colegi care nu erau de nationalitate romana, ci de o cu totul alta nationalitate", informandu-l despre cele intamplate .


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri