Datele finale privind executia bugetara la noua luni vor fi cunoscute, insa, abia spre sfarsitul acestei luni.

Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 4,5% din PIB, respectiv 22,3 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, citate de NewsIn.

"In luna septembrie s-a realizat o crestere a incasarilor din accize. Incasarile din impozitul pe venit si salarii au inregistrat, de asemenea, o dinamica pozitiva. Ramane in continuare neacoperit TVA-ul", a afirmat Pogea.

"Suntem optimisti in ceea ce priveste atingerea tintelor convenite pentru trimestrul trei, iar datele sunt de natura sa ne arate ca ne indeplinim angajamentele", a adaugat el.

Ministrul a tinut sa precizeze ca pe cinci domenii bugetare s-au realizat "incasari foarte bune", fara a da detalii.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei), fata de plafonul de 4,6% din PIB fixat initial, in conditiile inrautatirii semnificative a prognozelor macroeconomice.

In prezent, Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde lei - la o scadere a PIB de 4% - prevazut anterior. Anul trecut, valoarea PIB-ului Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).