Potrivit APDRP, Romania a utilizat aproximativ 90% din fondurile alocate prin Programul SAPARD (Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) adica 1,34 miliarde de euro, scrie NewsIn.

"Cu aceasta ultima transa de plata, Programul SAPARD se considera a fi incheiat, iar Romania este una din putinele tari beneficiare de aceste fonduri care a avut o absorbtie aproape integrala", potrivit comunicatuui APDRP.

Incepand cu lansarea Programului in anul 2002 si pana in anul 2006 au fost contractate 4.457 de proiecte in valoare de 1,36 miliarde de euro.

Programul SAPARD a beneficiat de o alocare financiara in perioada 2000 - 2006 de 1,52 miliarde de euro, suma ce trebuia platita efectiv pana la sfarsitul 2009.

Programul SAPARD a fost conceput pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara. Asistenta a fost oferita in perioada 2000 - 2006.

Uniunea Europeana a alocat tarii noastre, pentru acest program, 1,14 miliarde de euro, dar aceasta suma reprezinta 75% din totalul fondurilor publice, restul de 25% fiind suportat de Guvernul Romaniei, mai precis 356 de milioane de euro. In afara de aceasta alocare, proiectele care au necesitat cofinantare privata au atras fonduri, din partea beneficiarilor, de peste 800 de milioane de euro.