Expertii FMI vor ajunge astazi, 14 decembrie, la Bucuresti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alaturi de cei ai CE, au declarat reprezentanti din MFP, si nu este exclus ca Romania sa ceara unele amanari de termene in "functie de noile date", potrivit lui Mihai Tanasescu.
"Va fi o misiune foarte scurta de 1,2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati... Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", a spus reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, citat de NewsIn.

El a precizat ca "este posibil sa se ceara anumite derogari functie de noile date", intrebat fiind daca Romania ar putea cere anumite amanari, in conditiile in care arieratele au depasit nivelul convenit cu FMI, atat in trimestrul II, cat si in trimestrul III, iar Legea unitara a pensiilor trebuie adoptata pana la 31 decembrie.

Tanasescu a mai spus ca nu exista riscuri legate de insuficienta fondurilor statului roman in conditiile neacordarii celei de-a treia transe de la FMI in acest an, sustinand ca "probabil Ministerul Finantelor a atras exact sumele de care avea nevoie".

Reprezentantul FMI in Romania, Tony Lybek, a declarat marti ca Fondul va ramane ferm in privinta deficitului bugetar din 2010, de 5,9% din PIB, tinta "destul de mare", chiar daca Romania nu va reusi sa iasa din criza politica. El a mentionat ca tinta de deficit public deja agreata cu autoritatile romane pentru anul viitor este "destul de ridicata", iar FMI a fost flexibil in discutiile cu Romania.

Cu toate acestea, incadrarea in tinta de 5,9% din PIB nu este suficienta, in opinia reprezentantului FMI, care a explicat ca este urmarita si structura cheltuielilor. Lybek nu a dorit, insa, sa faca alte comentarii in privinta modalitatilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

De asemenea, el a adagat ca FMI "spera ca deficitul bugetar din 2009" sa se incadreze in tinta de 7,3% din PIB, in conditiile in care ultima estimare a Fondului, anuntata la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, este de 7,8% din PIB.

Dupa primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 6% din PIB, potrivit primelor evaluari facute publice de ministrul finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri