"Va fi o misiune foarte scurta de 1,2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati... Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", a spus reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, citat de NewsIn.

El a precizat ca "este posibil sa se ceara anumite derogari functie de noile date", intrebat fiind daca Romania ar putea cere anumite amanari, in conditiile in care arieratele au depasit nivelul convenit cu FMI, atat in trimestrul II, cat si in trimestrul III, iar Legea unitara a pensiilor trebuie adoptata pana la 31 decembrie.

Tanasescu a mai spus ca nu exista riscuri legate de insuficienta fondurilor statului roman in conditiile neacordarii celei de-a treia transe de la FMI in acest an, sustinand ca "probabil Ministerul Finantelor a atras exact sumele de care avea nevoie".

Reprezentantul FMI in Romania, Tony Lybek, a declarat marti ca Fondul va ramane ferm in privinta deficitului bugetar din 2010, de 5,9% din PIB, tinta "destul de mare", chiar daca Romania nu va reusi sa iasa din criza politica. El a mentionat ca tinta de deficit public deja agreata cu autoritatile romane pentru anul viitor este "destul de ridicata", iar FMI a fost flexibil in discutiile cu Romania.

Cu toate acestea, incadrarea in tinta de 5,9% din PIB nu este suficienta, in opinia reprezentantului FMI, care a explicat ca este urmarita si structura cheltuielilor. Lybek nu a dorit, insa, sa faca alte comentarii in privinta modalitatilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

De asemenea, el a adagat ca FMI "spera ca deficitul bugetar din 2009" sa se incadreze in tinta de 7,3% din PIB, in conditiile in care ultima estimare a Fondului, anuntata la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, este de 7,8% din PIB.

Dupa primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 6% din PIB, potrivit primelor evaluari facute publice de ministrul finantelor.