Un ordin al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului stabileste regulile in baza carora persoanele indreptatite vor primi titluri, in contul restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 1945-1989
Pretul actiunilor acordate persoanelor indreptatite sa primeasca titluri in contul restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 1945-1989 va fi echivalent cu valoarea nominala a unei actiuni sau cu cel al ultimei tranzactionari pe piata de capital. Potrivit unui ordin al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutia va stabili firmele ale caror actiuni detinute de stat, tranzactionate pe piata de capital, vor face obiectul masurilor reparatorii prin echivalent. Actiunile vor fi acordate la pretul minim, reprezentat de valoarea nominala a titlurilor. In cazul in care valoarea unei actiuni este mai mare decat pretul nominal, restituirea se va realiza la pretul ultimei tranzactionari pe piata de capital.

AVAS va anunta oferta de capital disponibila in contul restituirii, dupa care persoanele indreptatite vor depune cereri privind atribuirea de actiuni la una sau mai multe dintre firmele incluse in oferta institutiei.

Cererile se depun la AVAS

Potrivit ordinului AVAS care aproba Regulamentul privind restituirea si atribuirea de actiuni in cadrul metodei de privatizare si restituire, o firma va putea fi inclusa de cel mult doua ori in lista cu societatile ale caror actiuni pot fi acordate drept despagubiri. Tranzactionarea actiunilor firmelor care fac obiectul procedurilor de privatizare prin restituire va fi suspendata pe durata ofertei. Durata primei oferte este de 90 de zile. In termen de 30 de zile de la inchiderea primei oferte, AVAS va emite o noua lista, care va cuprinde atat firmele din oferta initiala cu capital inca disponibil, cat si alti agenti economici. In general, atribuirea actiunilor se va realiza in functie de momentul depunerii cererii. In cazul in care prin decizia de solutionare a notificarii este stabilita acordarea de actiuni la o anumita firma, titlurile vor fi atribuite direct. Beneficiarii trebuie sa se adreseze AVAS in termen de 60 de zile de la primirea deciziei care stabileste masurile reparatorii. Institutia este obligata sa atribuie, dupa cel mult 60 de zile, actiunile pentru care a optat beneficiarul.

Ulterior, AVAS va elibera un certificat de actionar, pe baza caruia persoana in cauza va putea sa solicite inscrierea ca actionar la Oficiul Registrului Comertului. Potrivit AVAS, pana in acest moment 450 de persoane au depus cereri pentru a primi actiuni de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului in contul restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri