Castigul salarial mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% (cu 9 lei) fata de octombrie, la 1.366 lei (318 euro), ca urmare a diminuarii unor sporuri si drepturi salariale, restrangerea activitatii, nerealizarea de productii sau acordarea de premii ocazionale in luna anterioara, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
In luna octombrie, castigul salarial mediu net crescuse cu 1,2% (16 lei) fata de septembrie, pana la 1.375 lei.

Castigul salarial mediu brut a fost in noiembrie de 1.866 lei (435 euro), fiind cu 0,8% mai mic decat in luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

"Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%", potrivit INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in noiembrie in activitatile din intermedieri financiare (3.426 lei), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (HoReCa) - 771 lei.

In noiembrie, au fost inregistrate si unele cresteri ale castigului salarial mediu net, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, platii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrangerii activitatii) si realizarilor de productii mai mari.

Astfel, in alte activitati extractive castigul salarial mediu net a sporit cu 13,7% in alte activitati extractive, iar in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, activitati de editare, cercetare-dezvoltare, cu valori cuprinse intre 6% si 8,5%.

Fata de noiembrie 2008, castigul salarial mediu nominal net a crescut in noiembrie 2009 cu 0,4%, insa a scazut cu 4,1% in termeni reali.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce spune Isărescu despre efectele pachetului UE de redresare din criza COVID-19
Setari Cookie-uri