Doi pacienti infectati cu virusul gripal A/H1N1 au decedat in ultimele 24 de ore, numarul total al mortilor ajungand in Romania la 104. In acelasi interval au fost confirmate si 75 de noi imbolnaviri cu gripa porcina, potrivit ultimului bilant comunicat de Ministerul Sanatatii.
Astfel, in ultimele 24 de ore s-au confirmat 75 cazuri de gripa A/H1N1, totalul cazurilor de la debutul pandemiei si pana in prezent ajungand in Romania la 6.545. Cele mai multe cazuri noi au fost depistate in judetele Buzau - 13, Dambovita - opt, Suceva- sase si cate cinci in judetele Mures, Prahova, Timis si in municipiul Bucuresti, informeaza 9AM.

Imunizarea contra gripei porcine a copiilor intre 6 si 16 ani va incepe in februarie, daca vaccinul pentru aceste categorii de varsta, fabricat de Institutul"Cantacuzino", va fi aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului, a anuntat, miercuri, Ministerul Sanatatii. Medicii de familie isi exprima ingrijorarea fata de evolutia campaniei de vaccinare impotriva gripei porcine, precum si fata de comunicarea defectuoasa intre segmentele sistemului sanitar, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF).

"Din pacate, aceasta situatie a devenit subiect de scandal, de acuze, de declaratii cel putin ciudate. Felul in care suntem tratati, in situatia in care intodeauna am fost in prima linie de asigurare a serviciilor medicale necesare populatiei nu este de natura sa inlesneasca o legatura de colaborare fireasca. Ca de obicei, ne-am implicat si ne implicam in toate actiunile de preventie necesare pacientilor nostri, cu atat mai mult cu cat una din activitatile specifice medicinii de familie este preventia!", se arata in comunicatul Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF) si al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) din Romania.

Reprezentantii medicilor de familie precizeaza ca aceasta campanie de imunizare a inceput mai tarziu decat a fost prevazut, medicii de familie primind dozele abia cu o saptamana inainte de Craciun. Potrivit acestora, intarzierea dozelor a fost urmata si de teama si refuzul unei parti a populatiei de a se vaccina, urmare a "unei campanii insuficiente de promovare nationala".

Medicii de familie considera ca, din pacate, numeroase personalitati publice combat vaccinul sau refuza sa se vaccineze, iar optiunile lor personale sunt difuzate de mass-media, devenind curente de opinie defavorabile acestei masuri profilactice.

"Pe de alta parte, directiile de sanatate publica judetene au repartizat, in general, doze insuficiente fiecarui medic de familie, doze care s-au epuizat rapid si nu au fost suplimentate nici pana acum. De aceea, NU din cauza noastra nu s-a putut realiza vaccinarea populatiei, asa cum s-a comunicat pe diverse canale mediatice. NU medicii de familie coordoneaza aceasta campanie, NU medicii de familie stabilesc necesarul de vaccin, NU medicii de familie solicita vaccin direct de la Ministerul Sanatatii, NU medicii de familie distribuie vaccinul in judete si apoi catre fiecare beneficiar, NU medicii de familie sunt responsabili pentru lipsa unui sistem national de alertare in situatii de criza medicala", se mai arata in comunicat.

Federatia solicita astfel Ministerului Sanatatii urgentarea si imbunatatirea modalitatilor de aprovizionare cu vaccin a medicilor de familie, cu atat mai mult cu cat Romania este inca pe varful celui de-al doilea val pandemic, inclusiv prin crearea unui sistem de reactie si comunicare rapida pentru situatii deosebite. "Continuam sa sustinem ca este neprofesionist sa fim anuntati prin media sau sa deducem din diverse comunicate aparute la stiri, care sunt atributiile noastre in anumite situatii", mai spun medicii de familie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri