"Avem o agenda foarte ambitioasa de reforme in Romania. Sunt optimist ca putem face progrese importante in 2010 si cand criza se va incheia economia va fi pregatita pentru relansare", a spus Franks, prezent la seminarul Euromoney, scrie Mediafax.

El a aratat ca acordul cu Romania nu a fost niciodata considerat in pericol de deraiere, fiind necesare doar unele amanari din cauza alegerilor.

"A fost o pauza de inteles din cauza crizei politice", a explicat Franks.

El crede ca 2010 va fi un an de reintoarcere a economiei in zona de crestere, iar Romania ar putea reprezenta o "poveste de succes".

O misiune FMI, insotita de experti ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, se afla incepand astazi la Bucuresti pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro. La aceasta suma s-ar putea adauga un miliard de euro, reprezentand urmatoarea transa din imprumutul acordat de Comisia Europeana.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Citeste aici mai multe despre scenariul de crestere a presiunilor FMI si UE asupra Romaniei.