Dupa intreruperea acordului cu FMI, parametrii macroeconomici vizati pentru anul in curs nu s-au modificat inca. Scaparea friielor bugetului este insa un pericol pentru tinta de inflatie. BNR va interveni in favoarea leului.

Fondul Monetar International a emis un comunicat prin care sustine ca acordul cu Romania este inca in vigoare pina in iulie 2006. Continuarea consultantei acordate de Fond guvernului este insa conditionata de schimbarea actualului pachet de politici fiscale. FMI si-a aratat ingrijorarea privind rectificarea bugetara planuita in aceste zile, care ar conduce la presiuni inflationiste suplimentare si la majorarea in continuare a deficitului de cont curent.

Depreciere brusca a leului

Anuntul FMI privind dezacordul cu politicile fiscale si monetare a coincis cu o depreciere mai mare a monedei nationale. Cursul euro a crescut, dupa ce luni a facut un salt serios, la 36.503 lei vechi, iar marti s-a apropiat de 36.600 de lei vechi. Spre deosebire de situatiile anterioare de miscare a cursului, BNR a dat un semnal clar, prin viceguvernatorul Cristian Popa, ca daca tendinta de depreciere va continua, BNR va interveni pentru sustinerea monedei nationale. Profesorul de economie Daniel Daianu considera ca BNR va vinde valuta, situatie in care banca centrala va face o sterilizare fara nici un cost. Nu vor lasa cursul peste 37.000, pentru ca deja dezinflatia nu continua cu pasul preconizat, spune Daianu.

Riscul populismului este cel mai mare

Unul dintre cel mai putin intelepte lucruri pe care le-ar putea face guvernul Tariceanu in acest moment este sa cada in populism. Cu alte cuvinte, sa cedeze presiunilor sindicale si sa dea drumul unor cheltuieli bugetare nesabuite la rectificarea bugetului pe 2005. Analistii economici sint cvasiunanimi in a aprecia ca politica bugetara trebuie sa ramina prudenta. Intreruperea programului cu FMI nu va influenta tinta de inflatie. In schimb, cheltuielile bugetare de 0,7-0,8% din PIB in ultimul trimestru pot sui inflatia la 8,2-8,3%. Aceasta inseamna un derapaj. Un alt derapaj este cel al deficitului de cont curent, care poate creste si mai mult, daca apar cheltuieli masive in ultimul trimestru, afirma Daniel Daianu.

Acum ne judeca pietele

Guvernul trebuie sa fie foarte prudent in acest moment, cind ochii celor de la agentiile de rating sint atintiti asupra Romaniei. Ar fi neintelept sa ne relaxam si sa facem un deficit mare. N-ar fi bine deloc. Acum nu ne mai judeca FMI, ne judeca pietele si agentiile de rating, spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. Parerea mea este ca, daca nu este nerealist bugetul pe 2006, asa cum spune FMI, tintele nu trebuie schimbate si vor fi si atinse, opineaza analistul economic Ilie Serbanescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri