Europarlamentarii bulgari Evgheni Kirilov (grupul Socialistilor si Democratilor) si Iliana Ivanova (grupul Partidului Popular European), impreuna cu omologii lor romani, au cerut in PE ridicarea restrictiilor pentru muncitorii din cele doua tari, relateaza Focus News.

Membrii bulgari ai Parlamentului European cer statelor membre UE sa ridice restrictiile impuse pentru muncitorii romani si bulgari, la trei ani de la aderarea celor doua tari la blocul european. Astfel, Kirilov si Ivanova au prezentat in PE o declaratie pentru strangerea de semnaturi in acest sens.

Europarlamentarii subliniaza ca libertatea de miscare a fortei de munca reprezinta un principiu major al pietei unice garantate prin tratatele UE, iar diferentele facute intre cetatenii din diferite state accentueaza diviziunea din blocul european.

De asemenea, ei sunt de parere ca mentinerea restrictiilor impiedica exploatarea completa a oportunitatilor pentru recuperea economica a Europei.

Potrivit europarlamentarilor, analizele arata ca statele membre care si-au deschis piata muncii au avut mai multe avantaje decat probleme.

Un sondaj Eurostat arata ca nu a existat un val important de emigranti bulgari si romani dupa aderare si ca 80% dintre bulgarii stabiliti in strainatate lucreaza, afirma Focus News.

Aceasta rata de ocupare a fortei de munca poate fi doar dorita de multe state membre UE, afirma analisti citati de agentia bulgara de presa.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Verhofstadt, PE, catre Guvern: Nu trebuia sa o concediati pe Kovesi!