Banca Națioală a României a cumpărat un advertorial care a fost publicat în Politico, una dintre cele mai prestigioase publicații din lume, în care a reiterat faptul că tezaurul de aur al Băncii Naționale a României, trimis de mai bine de un secol la Moscova, nu a fost niciodată returnat.

„Povestea zbuciumată a evacuării tezaurului Băncii Naționale a României la Moscova a început în timpul Primului Război Mondial. România a intrat în război în august 1916, alăturându-se "înțelegerii" dintre Franța, Regatul Unit și Rusia. Toate instituțiile centrale - Casa Regală a României, parlamentul, guvernul, Banca Națională a României - s-au mutat la Iași (Iași), în estul României. Riscul ca întreaga țară să fie ocupată de armatele puterilor centrale a determinat guvernul României să trimită tezaurul Băncii Naționale a României la Moscova”, a scris Mugur Isărescu în advertorialul publicat pe Politico.

„Conștient de faptul că problema rezervei sale de aur confiscată de ruși nu este cunoscută pe plan internațional, Consiliul Băncii Naționale a României a decis să susțină inițiativa de a o aduce în prim-plan la Parlamentul European. În acest scop, au fost publicate lucrările semnate de Cristian Păunescu, Tezaurul Băncii Naționale a României dus la Moscova și niciodată înapoi, și Ilie Schipor, Tezaurul României și destinul său. Argumente din arhivele rusești, au fost traduse în limba engleză și distribuite fiecărui europarlamentar. Mai mult, pe 5 martie 2024, la Parlamentul European a fost vernisată expoziția "Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat - O revendicare mai veche de un secol", care prezintă odiseea aurului băncii centrale", spune Mugur Isărescu.

Puteți citi întregul advertorial AICI.

Reprezentanții BNR: „Nu putem să rămânem tăcuți”

În data de 5 martie, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, a fost inaugurată expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat - o pretenție mai veche de un secol”. Expoziția va dura trei zile, pe parcursul cărora sunt prezentate dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice și angajamentele părților rusă și română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova.

Având în vedere că problema rezervei de aur confiscate de statul rus nu este cunoscută la nivel internațional, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis să susțină inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, cu sprijinul grupului de europarlamentari români, de a aduce subiectul în atenția instituțiilor europene. „Nu putem să rămânem tăcuți, acest subiect trebuie făcut cunoscut publicului european, iar instituțiile europene trebuie să cunoască acest caz”, declară Eugen Tomac.

Documentele expuse atestă fără îndoială că „Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o țară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internațional, recunoscut și validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”, a susținut Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Situația a rămas neschimbată până astăzi, deși în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno-rusă pentru studierea problemelor relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înființată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova și că documentele prezentate de partea română sunt valabile. În contextul actual, lucrările Comisiei au fost sistate.

La evenimentul de deschidere a expoziției au participat numeroși europarlamentari din toate grupurile politice, atât români, cât și din țările partenere.
„Concluzia noastră este aceea că Banca Națională a României are o creanță perfect valabilă asupra Băncii de Stat a Rusiei”, a declarat Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, în cadrul evenimentului.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri