Economia Romaniei va scadea si in 2010 daca Fondul Monetar International (FMI) nu va accepta cresterea deficitului bugetar, sustine ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a anuntat ca va cere FMI cresterea cheltuielilor cu 0,4-0,5% din PIB pentru realizarea investitiilor in infrastructura.
"Cei de la FMI au anumite pareri despre cresterea economica si daca ne strang de peste tot si ne taie de peste tot s-ar putea nu numai sa se indeplineasca o previziune de crestere economica zero, ci sa trecem si la negativ, pentru ca daca nu dam drumul la nimic atunci totul va incepe sa inghete si ne ducem in jos. Cei care si-au revenit din scaderea economica si-au revenit facand deficit foarte mare. Cred ca noi, care avem un grad de indatorare sub 30% (din PIB n.r.), am putea sa ne permitem un deficit bugetar mai mare pe o perioada de unu sau doi ani, in conditiile in care diferenta de deficit sa se duca numai in investitii", a precizat Radu Berceanu (foto), citat de NewsIn.

Reprezentantul guvernului a anuntat ca va cere FMI, in cadrul intalnirii de la Ministerul Finantelor, "0,4-0,5% din PIB pentru investitiile mari deja pornite la Ministerul Transporturilor".

"Deficitul de 5,9% din produsul intern brut a fost previzionat la inceputul anului mergand pe un anumit grad de incasari la bugetul de stat, iar cei de sus ne spun ca un deficit mai mare, doar ca sa acoperim ce nu am incasat din ce am previzionat, este si mai rau si cred ca Ministerul Finantelor are un rol important nu doar de a spune ministerelor de unde sa taie, ci sa mai si adune taxele si impozitele", a afirmat Radu Berceanu.

El a avertizat ca arieratele de la CFR nu au cum sa scada in viitor daca nu se accepta cresterea subventiilor pentru CFR Calatori.

"Arieratele sunt in zona CFR Calatori, unde noi dam sume foarte mici. Astfel, CFR Calatori nu plateste CFR Infrastructura care la randul ei nu plateste energia electrica si alti furnizori pentru ca nu are bani. Celelalte tari europene nu au arierate pentru ca primesc subventii de la stat. Noi cream aceste arierate in mod artificial, noi suntem sursa arieratelor", a explicat Berceanu.

Ministrul Transporturilor a precizat ca este posibil sa fie disponibilizati intre o mie si doua mii de angajati din companiile cu pierderi, insa a afirmat ca "si in conditiile in care ar fi disponibilizati toti angajatii de la CFR Infrastructura aceasta companie tot ar produce arierate".

"Am dat afara 16.000 de oameni si poate mai dam afara una sau doua mii, insa aceste masuri nu pot fi duse la extrem", a mai spus Berceanu la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri