Fitch: Romania ar putea intra in zona euro in 2015

Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca Romania ar putea adera la zona euro in 2015, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, potrivit unui raport al Fitch, ce prezinta previziuni despre adoptarea monedei unice europene de tarile est-europene.
Astfel, Fitch estimeaza ca moneda unica europeana va fi adoptata in 2011 de Estonia, in 2014 de Lituania, in 2015 de Romania, Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, iar in 2016 de Cehia. Cu toate acestea, agentia de rating atrage atentia ca instabilitatea financiara si riscurile pot duce la o prelungire a acestor date, relateaza NewsIn.

Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania nu au intrat inca in anticamera zonei euro (ERM II). Deorece nu indeplinesc cerinta minima de apartenenta de doi ani si nici nu se incadreaza in perioada de evaluare (primavara, pentru adoptarea monedei unice in ianuarie anul urmator), respectivele tari nu vor putea adera la Uniunea Economica si Monetara (EMU) pana cel putin in 2014.

"Criza economica a determinat o adancire a deficitului bugetar mediu al celor opt tari pana la 6,1% din PIB in 2009, de la doar 1,1% in 2007 si multe tari se confrunta cu probleme in incercarea de a revigora fiscalitatea pentru corectarea ''deficitelor excesive'' pana la nivelul de referinta de 3% din PIB'', a declarat Ed Parker, analist sef pentru Europa Emergenta din cadrul Fitch.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri