Presedintele Traian Basescu a precizat ca nu are nimic cu pensionarii, dar ca trebuie ajuns la un sistem sustenabil, astfel ca Romania sa nu trebuiasca sa se mai imprumute pentru plata pensiilor.

"Alta intrebare dificila: care este problema mea cu pensionarii. Pentru cel care a pus intrebarea si pentru oricine: nu am nimic cu pensionarii, dimpotriva. Efortul meu major este sa nu se ajunga in situatia in care sa nu platim pensiile", a spus presedintele, amintind ca deficitul bugetului de pensii in acest an este de 2,2 miliarde de euro, informeaza NewsIn.

"Sigur, o sa-mi spuneti «Dar cum au fost bani in 2008 cand s-au dublat practic pensiile inainte de alegeri?» Atunci, in Fondul de Dezvoltare erau 3,2 miliarde de euro, bani proveniti din privatizarea BCR si a unor retele de distributie electrica. Guvernul de atunci si-a facut o socoteala simpla: a luat o parte din acesti bani, a marit pensiile cu ei, numai ca acesti bani nu mai sunt acolo sa mai putem lua in continuare", a sustinut Basescu.

"Dimpotriva, vreau sa gasim solutia venirii la ceea ce Romania poate sa plateasca. Vreau sa incetam sa mai imprumutam bani sa mai platim pensiile", a explicat Basescu, facand un apel ca oamenii politici "sa spuna adevarul" si sa existe o perioada de solidaritate "dupa dezastrul bugetar electoral din 2007, 2008 si putin in 2009".

"Eu nu-mi asum parteneriatul cu cei care nu arata exact cum stam. Aratand exact cum stam putem avea un alt fel de dialog public. Asa, nu ramanem decat la un presedinte care din cand in cand are ocazia s-o spuna public si pe urma o avalansa de amploaiati ai lui Felix si-ai lui Nus, care vin sa creeze romanilor impresia ca cineva nu vrea sa dea bani mai multi. Credeti-ma ca as vrea sa fac ca fiecare roman sa aiba atatia bani de cati are nevoie, mai ales pensionarii", a spus presedintele.

"Inteleg frustrarea pensionarilor macar si pe declaratiile mele, in acelasi timp vreau sa stiti ca ele sunt cinstite. Putini oameni politici isi asuma sa fie cinstiti pe astfel de subiecte, eu mi l-am asumat, o sa-mi duc crucea pentru ca mi-am asumat acest lucru", a conchis Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Traian Basescu: Afara PSD! Sa vina PNL!