"Am luat aceasta decizie pentru a stopa situatiile in care companiile angajau cheltuieli aberante sau nu participau la demersurile de reducere a cheltuielilor publice, desi cele mai multe dintre ele inregistreaza pierderi si trebuie restructurate. Directorii acestor companii sunt din acest moment si ei responsabilizati in privinta actului managerial si vor raspunde prin contractul de mandat de indeplinirea tintelor specifice prevazute de acordul cu FMI", a declarat, intr-un comunicat Anca Boagiu.

Decizia ministrului survine in urma discutiilor de duminica cu premierul Emil Boc cu privire la conditionalitatile acordului dintre Guvernul Romaniei si FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare, din prima parte a anului trecut, un acord pe doi ani cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD pentru imprumuturi externe in valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Contributia Uniunii Europene la acest acord se ridica la 5 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.