Aproximativ 95% din fondurile comunitare care ar putea fi mobilizate de catre Romania raman neutilizate, ceea ce impune reformarea administratiei publice, inclusiv prin depolitizare, a declarat, marti, Joost Kuhlmann, director la Unitatea Comisiei Europene pentru Finlanda, Bulgaria si Romania, potrivit Mediafax.
El a participat la o conferinta privind analiza functionala a administratiei publice, organizata la Palatul Victoria, unde a vorbit despre problemele identificate in cazul serviciilor publice.

Oficialul Comisiei Europene a aratat ca administratia publica slaba este rezultatul structurilor ineficiente din sistem si "nu vina functionarilor publici" si a insistat pentru reforma administrativa si reducerea birocratiei.

"Niciunui demnitar nu ii place sa lucreze intr-o administratie birocratica, ineficienta, si de aceea este cruciala depolitizarea ei si crearea unui model bazat pe transparenta si responsabilitate. Aceasta schimbare trebuie monitorizata, iar Comisia Europeana incurajeaza sa fie realizat un sistem impreuna cu Banca Mondiala, pentru reducerea birocratiei si accelerarea absorbtiei fondurilor UE", a spus Kuhlmann.

Potrivit acestuia, Romania este in prezent in situatia in care trebuie sa ajusteze cheltuielile si are nevoie de asistenta internationala, dar, paradoxal, aproximativ 95% din fondurile care ar putea fi mobilizate raman neutilizate.

"Este o situatie paradoxala, iar Comisia Europeana spera ca implementarea recomandarilor Bancii Mondiale sa ajute la utilizarea fondurilor UE. Recomandarile nu trebuie sa ramana doar cuvinte pe hartie, sa fim clari: nu este vorba de un exercitiu academic, ci de un instrument politic puternic care trebuie folosit pentru schimbari", a spus oficialul UE.

El a aratat ca reforma nu trebuie sa fie una "partizana", ci convenita cu intreg spectrul politic, iar presedintele si primul-ministrul trebuie sa se asigure ca recomandarile institutiilor internationale privind reforma administratiei vor fi aplicate.

La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat ca Guvernul a demarat un amplu proces de reforma a statului roman, dupa 20 de ani de politici necorelate, care au dus la un stat greoi si la dezechilibre structurale, apreciind ca Romania nu mai poate pastra stilul de guvernare de dupa 1989.

El a amintit ca Guvernul a adoptat deja o serie de acte normative al caror scop este reformarea statului, precum codurile juridice, legea sistemului de pensii, legea responsabilitatii fiscale, iar procesul de reforma trebuie continuat, inclusiv cu legea salarizarii unitare si legea educatiei nationale, aflate in proces de adoptare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri