Citeste ce informatii are astazi presa de business si care sunt cele mai importante subiecte ale zilei.

Instanta a blocat actiunile companiilor Astra Asigurari (ATRA) si Unirea Shopping Center (SCDM), controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, prin in­termediul firmei The Nova Group Investments, in cadrul unui dosar de executare silita, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit unor surse din piata, The Nova Group ar avea de platit catre AVAS penalizari in valoare de circa 20 mil. lei (4,6 mil. euro) rezultand din neonorarea unor investitii asumate la privatizarea Unirea Shopping Center.

Din Adevarul aflam ca fondul privat de investitii Continantal Wind Partners (CWP), care a initiat cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cel de la Fantanele-Cogealac, achizitionat de CEZ, va incepe in aceasta luna negocieri cu ArcelorMittal, E.ON si CEZ pentru vanzarea unui nou proiect eolian.

“Bugetul pe 2011: 50% optimism, 50% promisiuni desarte” titreaza Evenimentul zilei. Bugetul pentru anul viitor a fost aprobat de Guvern si e bazat pe o crestere de 1,5% . Analistii spun ca cifrele sunt "indraznete", iar promisiunile cu reducerea evaziunii fiscale sunt "vorbe goale".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, porneste reforma din invatamant cu vacantele elevilor, scrie Gandul. Dorinta acestuia este ca perioadele de repaus de care beneficiaza scolarii sa fie mai scurte si sa fie acordate in functie de regiuni sau judete. Argumentul pentru ideea pe care Funeriu a enuntat-o, luni, in cadrul intalnirii cu parlamentarii puterii este ca o asemenea masura ar aduce economii statului, ar reduce ambuteiajele in trafic si va impulsiona turismul.

Capital descrie intr-o analiza cum a ajuns statul roman sa "toace" 100 mil. euro pe avocati. Institutiile irosesc discretionar si defectuos banii pe avocati desi au juristi proprii, sustine Curtea de Conturi, care cere reglementari mai stricte. Insa politicienii vor sa mentina situatia pentru ca avantajeaza toate partidele.

In fiecare an, Camerele Notarilor Publici din toata tara realizeaza grilele cu valorile orientative ale preturilor locuintelor. Cu o luna inainte de noul an, aceste grile nu au fost inca realizate, si vor aparea, cel mai devreme in luna februarie a anului viitor. Ceea ce inseamna ca, cei care vor achizitiona o locuinta inainte ca notarii sa intre in posesia noilor grile pentru 2011, vor plati taxe notariale raportate la valorile imobilelor din 2010, anunta Money.ro.

Leul este, potrivit estimarilor analistilor, un plasament mai rentabil decat euro pentru cei care vor sa isi protejeze anul viitor economiile de depreciere si sa obtina un castig rezonabil pentru propriile economii, potrivit estimarilor analistilor din bancile locale, informeaza Dailybusiness.ro.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Revista presei: CV-urile modeste ale ministrilor din cabinetul Dancila