Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks (foto), a afirmat, la sesiunea dedicata Romaniei din cadrul conferintei Euromoney - The Central & Eastern European Forum, de la Viena, ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste arieratele autotitatilor locale, Franks a aratat ca legislatia care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie isi va produce primele efecte in cateva saptamani, dar un impact clar al noilor reglementari se va vedea abia in cateva luni.

Anterior, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, declarase ca s-ar putea sa fie "durere" pe la primarii, pentru ca unele au angajat prea multe cheltuieli iar altele au supraestimat veniturile, mentionand ca arieratele institutiilor centrale trebuie eliminate pana la jumatatea anului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca statul trebuie sa dea un semnal pozitiv in rezolvarea problemei arieratelor, o forma "salbatica" de creditare care creeaza o problema de credibilitate Romaniei.

Pe de alta parte, seful misiunii FMI spune ca in privinta datoriilor neachitate de catre institutiile administratiei centrale s-au obtinut "ceva succese", in ciuda faptului ca FMI a acordat nu mai putin de sase derogari pentru neatingerea tintelor de catre autoritati.

Franks a recunoscut ca eliminarea arieratelor a fost dificila deoarece neplata datoriilor este o problema veche, care s-a rostogolit in timp.
In ceea ce priveste derularea actualului acord, Franks a reiterat ca ar fi fost mai oportuna o ajustare solida inca din 2009, criticand si desele amanari sau actiuni insuficiente, care au impus ulterior masuri suplimentare.

FMI a acceptat la inceputul anului o noua derogare privind plata arieratelor, Guvernul ratand tinta stabilita in aceasta privinta cu institutia financiara la fiecare evaluare de la inceputul acordului, in primavara anului 2009.

Citeste si:

Un nou acord cu Banca Mondiala

Banca Mondiala (BM) va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord care va fi incheiat impreuna cu FMI si Comisia Europeana (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat Peter Harrold, directorul de tara pentru Romania al BM.

Noul acord cu FMI si Comisia Europeana va fi incheiat cel mai probabil pe o perioada de doi ani", a spus Harrold, precizand ca Banca Mondiala va participa prin acordarea de asistenta tehnica, dar si finantare, la fel ca in programul actual.

Oficialul Bancii Mondiale a precizat ca perioada de doi ani reprezinta viziunea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.

Harrold a mentionat ca noul acord cu Banca Mondiala va fi similar celui actual, iar ultimul imprumut, in valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus in noul aranjament, care va fi incheiat in urmatoarele luni.

El nu a precizat valoarea imprumutului de la Banca Mondiala, aceasta urmand sa fie stabilita in perioada urmatoare.