România se topește sub valul recent de caniculă, timp în care disconfortul termic este extrem de accentuat, ceea ce pentru mulți poate duce chiar la stări extreme de oboseală sau de leșin. În zilele de foc în care temperaturile ating și 40 de grade Celsius este necesar să ne hidratăm constant, indiferent dacă suntem acasă, pe stradă sau la locul de muncă. Dacă la birou nu beneficiezi de aer condiționat și ți se face rău din cauza căldurii, legea spune că cel care va trebui să te ajute va fi un coleg instruit anterior de angajator, pentru a oferi prim ajutor înainte de venirea ambulanței.

Cum trebuie să se pregătească firmele pentru situații extreme: caniculă, incendii și alte evenimente neprevăzute

În contextul schimbărilor climatice, verile încep să fie tot mai greu de suportat, mai ales în birourile sau în spațiile de lucru în care își desfășoară activitatea un număr mare de angajați. Discutam într-un articol anterior despre faptul că angajații care lucrează în condiții de caniculă au drepturi suplimentare, atunci când lucrează pe temperaturi care depășesc 37 de grade Celsius sau cele care sunt corelate cu condiţii de umiditate mare.

canicula, prim ajutor la locul de muncaSursa foto: Shutterstock

La nivel general, angajatorii au anumite obligații față de angajații lor în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă. Mai exact, Legea nr. 319/2006 prevede reguli clare de acordare a primului ajutor la locul de muncă, nu doar în situații de caniculă, ci și în eventualitatea unui incendiu. Concret, companiile trebuie să-și desemneze anumiți angajați care să participe la cursuri de prim ajutor care la rândul lor să ajute în situații neprevăzute. Numărul celor instruiți trebuie să fie în conformitate cu dimensiunea și riscurile specifice instituției. Totodată, angajații desemnați să acorde primul ajutor o vor face și în eventualitatea în care la sediul firmei se vor afla și persoane terțe, adică vizitatori sau clienți care au venit pentru întâlniri și discuții.

Mai mult, conform Ordinului nr. 427 din 14 iunie 2002 este necesar ca fiecare angajator să aibă trusă de prim ajutor.

Trusa sanitară se compune dintr-o cutie din material plastic, cu colturi şi muchii rotunjite, în care sunt depozitate instrumente şi materiale sanitare, medicamente şi materiale diverse (...) Optional, trusa sanitară poate conţine şi alte dispozitive medicale, cum ar fi: folie termoizolanta, dispozitiv care asigura soluţia de conservare a energiei corpului omenesc în situaţii grave.

Ordin nr. 427 din 14 iunie 2002

Unde se pot instrui angajații desemnați să acorde primul ajutor

SMURD, Crucea Roșie și Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență (ASVSU) se numără printre cei mai importanți furnizori de cursuri de prim ajutor din România la care angajatorii își pot trimite angajații. Și medicul de la medicina muncii poate oferi cursuri de prim ajutor în sesiuni speciale, fără a fi nevoie de un act normativ care să stabilească valabilitatea unui certificat de absolvire a cursurilor. Cu toate acestea, Ghidurile Consiliului European de Resuscitare recomandă ca instruirea angajaților să se realizeze în fiecare an.

Cum te afectează canicula?

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt deja un lucru obișnuit pentru români, mai ales pentru cei care locuiesc în marile orașe unde căldura este amplificată de trafic. Cu toate acestea, de la an la an temperaturile cresc tot mai mult ca urmare a schimbărilor climatice, la baza cărora stau gazele cu efect de seră care captează căldura. ONU a reamintit că omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă şi le-a recomandat cetăţenilor să-şi elaboreze propriul ''plan de luptă'' pentru a înfrunta aceste temperaturi extreme diurne, dar şi nocturne.

Corpul nostru poate resimți diferit canicula. Putem avea, de pildă, crampe musculare, asociate cu transpirație excesivă, oboseală sete. Tot din cauza temperaturilor extreme putem resimți epuizare termică, ce se manifestă prin crampe musculare, transpirație excesivă, piele „de găină” (rece, umedă), leșin, amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și slab, respirație rapidă și superficială.

Atunci când o persană face insolație și intră în șoc termic, înseamnă că temperatura corpului a depășit 40 de grade Celsius, nu mai transpiră și poate avea pielea roșie (fie caldă, fie uscată). De asemenea, cel care a făcut insolație va avea și stări de confuzie, agitație, tulburări de vorbire, delir, convulsii, greață și vărsături, dar și dureri de cap, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Temperatura maximă la care oamenii pot supraviețui este de 42,3 grade Celsius, dar acest lucru este condiționat de umiditate.

Cum trebuie să acorzi primul ajutor unei persoane afectate de caniculă

Dacă o persoană trece prin stările menționate anterior, este foarte important să o ajuți să meargă într-un loc răcoros, să îi recomanzi să facă un duș, să bea apă pentru a se rehidrata. Totodată, important este să-i măsori și temperatura corpului.

Solicită ajutor medical dacă simptomele se agravează sau persistă. Dacă tu sau o altă persoană se confruntă cu hipertermie (creștere anormală a temperaturii corpului), delir, convulsii sau stare de inconștientă, sună de urgență la 112. Până ajunge ambulanța, iată ce trebuie să faci:

  • mută persoana într-un loc răcoros, în poziție orizontală cu picioarele ușor ridicate;
  • îndepărtează îmbrăcămintea și pune comprese ușor reci pe frunte, la subrațe, gât, mâini și picioare, stropește ușor pielea cu apă la temperatura camerei;
  • persoana inconștientă se pune pe o parte;
  • nu administra medicamente

De asemenea, dacă te afli pe stradă și unei persoane i s-a făcut rău de la căldură, o poți ajuta să meargă la un punct de prim ajutor, dacă te afli în apropierea unuia dintre ele. Cele din București le poți regăsi AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri