Contractia economica din 2010 - de 1,2% - a fost mai redusa decat se asteptau economistii si reprezinta, fara indoiala, un semn pozitiv pentru mediul de business. Economia a crescut usor in ultimul trimestru din 2010, cu 0,1% fata de trimestrul precedent, insa cresterea se va face simtita in mediul real si la nivelul populatiei mult mai tarziu, sustin economistii consultati de wall-street.ro.
Economia a mers mai bine in 2010 decat anticipau economistii, potrivit primelor date publicate de INS, care indica o contractie de doar 1,2% pentru anul trecut.

Analistii anticipau o scadere economica de 1,9% - 2% in 2010. Statistica mai precizeaza si ca economia a inregistrat o crestere reala de 0,1% in ultimul trimestru din 2010 comparativ cu trimestrul precedent, desi era asteptata o scadere.

Analistii consultati de wall-street.ro sustin ca evolutia mediului economic din prima parte a acestui an va confirma daca redresarea economica este sustenabila.

Evolutia mai buna decat asteptarile a economiei poate fi explicata prin date mai bune pentru valoarea adaugata generata, includerea in PIB a unei parti mai mari din agricultura in ultimul trimestru din 2010 decat in trimestrul al treilea sau cresterea mai rapida a consumui decat se preconiza, desi acest fapt nu s-a observat in vanzarile cu amanuntul.

„Datele prezentate de INS indica un semnal pozitiv pentru economie, dar acestea sunt doar primele estimari, inca nu stim exact ce s-a intamplat cu economia in 2010”, a explicat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Guvernul si FMI estimeaza pentru 2011 o crestere economica de 1,5% din PIB, dar aceasta crestere nu o sa se simta si la nivelul populatiei. Oamenii ar putea sa simta cresterea abia atunci cand rata somajului se va reduce spre rata naturala, iar puterea lor de cumparare nu se va mai eroda.

„O evolutie pozitiva se va observa in economia reala mai tarziu. La nivelul populatiei se poate observa intr-o perioada de chiar 3 ani, atunci cand rata somajului se va reduce spre cea naturala”, a explicat Chidesciuc.

Totusi, exista si voci in economie ce spun ca in 2011 nu se va inregistra o crestere de 1,5% din PIB daca nu sunt adoptate masuri de stimulare a cresterii.

"In continuare cred ca, fara o politica monetara care sa stimuleze creditarea si sa reduca costurile finantarilor in lei, evolutia economiei in 2011 va fi in jurul lui +/- 0,5%. Fara o politica economica pro-crestere nu putem decat sa speram la o surpriza placuta. Chiar si o crestere de 1,5% nu este suficienta pentru a intra pe un palier de crestere care sa asigure convergenta cu Uniunea Europeana si refacerea prea curand a nivelului de trai al romanilor", afirma analistul economic Lucian Isar.

El este de parere ca daca politica monetara era mai putin restrictiva, atunci nu ar fi fost necesara majorarea cotei TVA si nici nu am fi avut scadere economica in 2010.

Economia Romaniei a inceput sa scada in trimestrul al treilea din 2008, cand Produsul Intern Brut a scazut cu 0,1% comparativ cu trimestrul precedent. De atunci, economia a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, cu exceptia unei cresteri de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si unui avans de 0,3% in trimestrul al doilea din 2010.

Lucian Croitoru (foto)
, consilierul guvernatorului BNR, sustine ca este un semn bun faptul ca scaderea economica a fost mai mica decat se astepta, dar subliniaza ca in continuare exista riscuri.

„Riscurile pentru economie vin in prima parte a acestui an din partea evolutiilor adverse ce pot aparea pe pietele internationale ori daca se va observa o crestere foarte inceata la nivelul Uniunii Europene”, afirma Croitoru. Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca un alt semnal ce ar putea anunta redresarea economica ar fi dat de o reluare a intrarilor de capitaluri in sectorul privat.

„La prima vedere datele comunicate de INS exprima semnale pozitive. In primul rand, evolutia trimestriala sugereaza ca economia s-a stabilizat dupa contractia din trimestrul al treilea. Cu alte cuvinte, se pare ca socul consolidarii bugetare pare sa fi fost depasit. Astfel, putem vorbi despre rezistenta economiei interne fata de masurile brutale de consolidare bugetara implementate de la 1 iulie”, afirma Andrei Radulescu, senior analist in cadrul Target Group.

El sustine ca se poate discuta, de asemenea, despre atingerea minimului de catre economie inca din ultimele luni ale anului trecut, dar aceasta ipoteza o sa fie verificata abia dupa prima parte din 2011.

Guvernul a implementat la 1 iulie 2010 o reducere a salariilor din sectorul public cu 25% si majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri