Dacă am face un top al celor mai afectate sectoare de criza generată de coronavirus, am putea spune că între primele cinci se află și educația privată. Cu porțile închise de peste două luni, privații din domeniu caută soluții să supraviețuiască pe piață. Bâlbele politice și lipsa comunicării unor planuri pe termen lung îi țin pe loc pe jucătorii din domeniu, care, cu un viitor încert, pierd resurse cu pregătirea mai multor scenarii.

În această situație sunt și reprezentanții grădiniței și școlii Montessano. Aceștia au declarat, pentru wall-street.ro, că odată loviți de criză au fost nevoiți să apeleze la șomaj tehnic pentru o parte dintre angajați și au redus taxele de școlarizare, în încercarea de a-și păstra clienții.

”Cât a fost posibil, personalul a fost plătit integral. Odată cu prelungirea stării de urgență, unele posturi au intrat în șomanj tehnic, dar menținem echipa unită prin toate mijloacele pe care le avem la îndemână pentru a ne revedea cu bine, cu toții la reînceperea activității. (...) Reducerile (taxelor - n.red) au fost aplicate în etape, urmând anunțurile oficiale privind prelungirea stării de urgență și după ce ne-am consultat și cu părinții din comunitate”, a explicat Cristiana Bălăceanu, coordonator comunicare Montessano Școală și Grădiniță.

Online-ul, soluția găsită dinaintea crizei

Dacă pentru unii trecerea la online a venit o dată cu instaurarea măsurilor de izolare, cei de la Montessano au avut norocul că foloseau dinainte acest mijloc.

”La Montessano, am avut avantajul că lucram deja pe platform Kinderpedia, așa că, odată starea de urgență declarată, activitățile s-au mutat în online, folosind platforma ca suport principal și alte instrumente de lucru online. Au existat și provocări de ordin tehnic, mai ales la început. Am ținut legătura cu părinții constant și am adaptat procesul educațional în funcție de nevoile lor și mai ales de nevoile copiilor și cu fiecare nouă modificare a situației, am adăugat elemente și am îmbunătățit procesul de învățare online”, a explicat Bălăceanu.

Pe lângă cele de mai sus, una dintre provocări celor de la Montessano a fost și dorința copiilor de a mânca acasă anumite feluri de mâncare preferate de la Montessano. Astfel, la inițiativa părinților, a fost creat un canal de Youtube cu rețete video.

Nici gestionarea emoțiilor stârnite de noul context nu a fost deloc ușoară și a necesitat sprijinul unui psiholog,

”O altă provocare au fost emoțiile. Odată cu prelungirea perioadei de urgență, a fost mai greu să gestionăm emoțiile apărute, dar și stările copiilor și noile rutine. Psihologul Montessano a fost de mare ajutor pentru întreaga comunitate, fiind disponibil zilnic pentru suport și ascultare activă. De asemenea, am mutat grupul de mindfulness în online și am împărtășit public o parte dintre resurse pe blogul Montessano”, a precizat aceasta.

Lipsa de activitate fizică a fost o altă provocare, mai ales că mișcarea este atat de important pentru copii, însă am descoperit curând că sportul online, chiar împreună cu cei mici, poate fi și distractiv și util.

Lipsa unui plan clar afectează acțiunile

Actorii din domeniu susțin că ar avea nevoie de mesaje clare de la autorităților, care să îi ajute să își întocmească un plan de acțiune. Astfel, pierd timp și bani.

”Dificultatea a constat în faptul că nu am putut face un plan clar de la început, ci a fost nevoie să adaptăm și să ne readaptăm pe parcurs. De asemenea, faptul că nu avem încă un plan clar, oficial privind redeschiderea unităților de învățământ ne obligă să creionăm mai multe scenarii posibile, irosind astfel timp și resurse”, a spus Cristiana Bălăceanu.

Ce vor face în continuare

Ea a precizat ca Asociația Școlilor Particulare a făcut deja un apel la autorități pentru a deschide unitățile de învățământ particulare care pot respecta măsurile de igienă și care au posibilitatea de a susține activitățile în aer liber.

”Aceasta este o opțiune, iar o a doua este continuarea în online și adăugarea de webinarii pentru părinți precum și de alte noi resurse față de ce oferim acum. De asemenea, având în vedere că nu știm cum va evolua situația, opțiunea de bibiliotecă online și de educație online va fi activă permanent și va fi anexată în contractul de școlarizare”, a spus reprezentantul Montessano.

Chiar și în cazul în care virusul este eradicat, această opțiune va fi de folos copiilor care din motive de sănătate sau din alte motive nu vor puteafi prezenți fizic în comunitate.

Se pregătesc de momentul redeschiderii

Deși veștile nu sunt bune, iar cele mai recente mesaje sunt acelea că instituțiile de învățământ vor rămâne închise până la toamnă, Cristiana Bălăceanu a arătat că cel de la Montessano fac deja stocuri de materiale pentru a putea respecta măsurile stricte de igienă și gândesc variante de modificare a rutinelor, astfel încât să existe mai puțini copii în grupă și să fie extins timpul petrecut în aer liber.

De asemenea, triajul de dimineață va fi mult mai strict (la orice simptom, minim, de orice fel, copilul nu va putea intra în colectivitate), nici un părinte sau bunic nu va mai avea acces dincolo de poarta instituției, vor exista dispensere de igienizare la intrare, în toate sălile de clasă și în toate băile, zilnic se vor dezinfecta volumetric spațiile precum și între ture, iar părinții vor semna o declarație prin care se angajează să anunțe de urgență unitatea dacă au intrat în contact cu vreo persoană purtătoare de virus.

Citeste si:

    Îți recomandăm să citești și Cum se vor ține cursurile la școală în perioada de pregătire din iunie: temperatura verificată, maximum 10 elevi în clase

    Businessul Montessano Școală și Grădiniță a fost înființat de patru fondatoare, Magda Voinea, Cătălina Iordache, Erika Turcu și Antonia Babeș și se bucură de beneficiile pedagogiei Montessori.

    În sistemul privat de învățământ preuniversitar sunt circa 150.000 de elevi și peste 15.000 de salariați.

    Poți citi și Cum se pregătește Ministerul Educației pentru scenariul în care școlile vor fi închise în septembrie

    Își recomandăm și articolul COVID-19 | Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre posibilitatea deschiderii creșelor sau after-school-urilor pe timp de vară

    Sursa foto: shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Educație »


    Setari Cookie-uri