Pentru a fi "angajabili" în industria 4.0, care este în curs de apariție, tinerii de astăzi trebuie să învețe să programeze roboții alături de care vor lucra. Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa, de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București a vorbit, într-un interviu acordat Wall-Street, despre importanța competențelor în domeniul informaticii, despre cum pregătește școala românească tinerii în acest domeniu și despre viitorul industriei IT.

Wall-Street.ro: În opinia dumneavoastră, cât este de important ca un tânăr să își adauge competențe în domeniul informaticii?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Este domeniul cel mai important pentru profesiile viitorului. Perioada post-COVID va produce o creștere considerabilă a gradului de robotizare și automatizare a activităților productive. Pentru a fi "angajabili" în industria 4.0 care este în curs de apariție, tinerii de astăzi trebuie să învețe să programeze roboții alături de care vor lucra. Ei trebuie, de asemenea, să dobândească abiltati de digital storytelling.

Wall-Street.ro: În ce măsură sunt importante cele de robotică?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Informatica și robotica sunt strâns legate între ele. Roboții se programează în limbajele de programare specifice computerelor. Apariția sistemelor fizico-cibernetice la locul de muncă și în spațiul casnic (pentru mulți se vor confunda) îi va avantaja foarte mult pe tinerii care învață astăzi robotica și informatica. Profesiile viitorului vor utiliza roboți în toate domeniile, de la producție până la finanțe, educație, medicină și drept.

Wall-Street.ro: Cum ajută robotica un tânăr pentru un parcurs profesional de succes?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Cunoștințele de robotică cresc nivelul de angajabilitate în economie. O mare parte din profesiile care vor exista peste 10 ani încă nu s-au inventat. Utilizarea pe scară largă a roboților și sistemelor fizico-cibernetice va determina apariția multor profesii pentru care cunoștințele de robotică sunt necesare și fără de care tinerii de azi nu vor avea acces la profesii de calitate.

Wall-Street.ro: În ce masură poate școala românească să asigure pregătirea teoretică și practică a tinerilor, la nivel asemănător cu cel internațional? Cât de important este sprijinul mediului privat?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Școala românească a introdus informatica pe scară largă încă de anii ’70, iar din 2017 informatica este materie obligatorie la gimnaziu. Reformele sunt în curs. Din păcate, școlile locale folosesc un sistem educațional în care se pune mult accent pe teste. Este necesar ca mediul privat să sprijine școlile în a trece de la modelul teach-to-the-test la un model bazat pe transdisciplinaritate și portofolii educaționale. Aş remarca aici programul Romania Tech Nation inițiat de Banca Comercială Română care aduce o contribuție importantă în această direcție.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai mari provocări ale dascălilor, pe de-o parte, precum și ale părinților și elevilor în dobândirea acestor competențe și în practicarea lor?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Dascălii au nevoie de pregătire, resurse digitale moderne în limba română și roboței educaționali. Robotica nu se poate face pe hârtie sau pe tablă. Este nevoie de asemenea ca dascălii care se desprind de modelul tradițional de educație să primească mai multă recunoaștere publică. Din păcate, în acest moment, dascălii și școlile ai căror elevi obțin note mari la teste au mai multă recunoaștere publică decât cei ai căror elevi au întemeiat start-up-uri de succes.

Wall-Street.ro: Cum își poate da seama un părinte că fiul/fiica sa are înclinație către domeniul It?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Noi punem la dispoziție o platformă digitală gratuită disponibilă la adresa robo.nextlab.tech unde elevii pot parcurge câteva lecții online cu robotei virtuali precum și câteva lecții cu roboței reali bazați pe tehnologia open-source ARDUINO. E un loc foarte bun pentru un copil care vrea să ia contact cu robotica. Platforma este menținută în funcțiune cu spijinul financiar al Băncii Comerciale Române.

Wall-Street.ro: Poți deprinde cunoștințe și poți fi bun în domeniul IT chiar dacă nu ai înclinație?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Este chiar necesar. Roboții vor exista în toate domeniile Industriei 4.0, inclusiv în artă. Până acum informatica era destinată mai mult inginerilor, informaticienilor și oamenilor de știință. Ceilalți erau doar utilizatori de tehnologii informatice. Odată cu Industria 4.0, informatica devine o disciplină transversală care este necesară în toate domeniile. Pentru a fi angajabili în viitor toți elevii trebuie să învețe un minim de informatică și robotică.

Wall-Street.ro: Domeniul IT este unul dintre cele mai bine plătite din România, precum şi cu cele mai mari şanse de a lucra în proiecte internationale. Considerați că tinerii care stau pe gánduri privind o carierā ar trebui să se îndrepte către acest domeniu?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Informaticienii sunt, în mod evident, o categorie profesională favorizată de progresul tehnic din ultimele decenii. În fiecare perioadă istorică a existat o categorie de profesii favorizate. Prin urmare eu aș încuraja tinerii să se îndrepte spre acest domeniu deoarece oferă multe satisfacții, atât din punct de vedere profesional cât și material.

Wall-Street.ro: Mediul de business are dificultăți în a găsi specialiști în IT, estimându-se un deficit de zeci de mii sau sute de mii de profesioniști. Credeți că sunt șanse că școală românească să scoată din ce în ce mai mulți tineri cu competențe în IT? Cum s-ar putea realiza acest lucru?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Cred că da. Cifrele de școlarizare ale programelor universitare din domeniul informaticii au crescut foarte mult în ultima vreme și pot să crească și mai mult în perioada următoare având în vedere că pe piața muncii există cerere. Un progres major ar apărea dacă informatica ar deveni disciplină obligatorie și pentru elevii de la liceu, așa cum este acum pentru cei de la gimnaziu. De asemenea, ar trebui să figureze că disciplină necesară în procesul de admitere la liceu.

Wall-Street.ro: Cum vedeți viitorul în sectorul IT? Va rămâne în continuare între domeniile care oferă cele mai mari șanse la o carieră de succes?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Eu cred că Industria 4.0 va determina utilizarea pe scară largă a roboților și sistemelor fizico-ciernetice. Prin urmare, eu cred că sectorul IT va rămâne pentru cel puțin câteva decenii de aici încolo un sector cu perspective profesionale foarte bune.

Wall-Street.ro: Poți deveni profesionist ]n domeniul IT și fără studii de profil?

Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa: Sunt destul de multe proiecte, roluri și tehnologii informatice pentru care nu iți trebuie o facultate de informatică. Sunt și profesioniști IT care au învățat singuri prin eforturi îndelungate diverse tehnologii. Trebuie însă amintit că de la an la an complexitatea tehnologiilor informatice este în creștere. Prin urmare, eu cred că pentru a stăpâni tehnologiile actuale la un nivel ridicat trebuie să ai un mod adecvat de a vedea lumea. Acesta se oferă doar într-o universitate. Nu trebuie neapărat să termini o universitate, însă cred că sunt necesari câțiva ani de expunere la un mediu academic care vehiculează cunoștinte tacite ce nu pot fi dobândite altfel.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri