Salariile profesorilor din Bulgaria au fost majorate cu 15% conform anexei la contractul colectiv de muncă din sistemul de învăţâmânt preşcolar şi şcolar semnat joi de ministrul Educaţiei, Galin Tzokov şi partenerii sociali, iar majorarea se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2023, a anunţat Ministerul bulgar al Educaţiei într-un comunicat de presă, informează BTA, citată de Agerpres.

"În acest fel, guvernul garantează prioritatea naţională vizând menţinerea salariilor profesorilor la 125% din salariul mediu pe ţară", a declarat ministrul Educaţiei, Galin Tzokov. Potrivit acestuia, cele mai bune soluţii pentru sistemul de educaţie pot fi găsite numai printr-un dialog constructiv cu partenerii sociali. Ministrul şi-a exprimat satisfacţia că atât salariile angajaţilor din sectorul educaţiei precum şi continuarea renovării şi modernizării şcolilor şi căminelor din Bulgaria este garantată în bugetul de stat.

În Anexa menţionată, salariul minim lunar de bază pentru profesori devine 1.709 de leva. Va fi similar pentru toţi ceilalţi specialişti pedagogi: profesor îndrumător, educator, logoped, psiholog, consilier pedagogic, etc.

Salariul minim lunar de bază pentru profesori şi educatorii cu vechime va fi 1.763 de leva şi pentru diriginţi va fi de 1.831 de leva. Directorii vor primi cel puţin 2.082 de leva pe lună iar directori adjuncţi 1.926 de leva.

Prin comparație, conform Ordonanței 57/2023, care a mărit salariile profesorilor români în urma grevei acestora, un profesor român cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va trece de la salariul actual, fără niciun fel de spor, de 2.713 lei, la 3.365 lei net.

Făcând un calcul simplu, prin urmare, raportat la salariul proaspăt mărit de bază al colegilor bulgari, care reprezintă echivalentul a 4324 de lei, rezultă faptul că salarizarea de la care pornește un profesor bulgar în carieră este mai mare decât cea a unui profesor român cu vechime.

Așa, cum wall-street.ro a arătat, chiar și după mărirea salariilor, pentru a scăpa de sărăcie profesorii români care lucrează la stat sunt nevoiți să migreze spre instituțiile de învățământ private, singurele capabile să ofere salarii competitive.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri