Sistemul bancar din Romania isi va strange randurile, iar numarul angajatilor se va reduce. Aceasta realitate dura este confirmata chiar de catre bancheri de top, dar si de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Intrebarea care se pune este: cine va pleca si cine va ramane?
Nivelul de pregatire profesionala a angajatilor din institutiile financiare ii ingrijoreaza nu doar pe sefii bancilor, ci si pe oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR). “Va trebui sa facem eforturi pentru ca cei cu experienta sa ajunga sa predea si, in ultima instanta, sa se ridice nivelul de acordare a diplomelor. Cred ca este o necesitate”, a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca pregatirea bancherilor trebuie sa fie continua, altfel acestia riscand sa ramana in urma fata de inovatiile financiare si sa ajunga sa nu fie capabili sa citeasca un grafic.

“Trebuie sa ne uitam atent la ce se intampla cu reglementarea si supravegherea bancara. Aici este o intreaga revolutie. Daca nu facem training nu o sa mai putem sa citim nici graficele. Nu sunt grele, dar trebuie sa le stim. Ti se da un grafic pe care trebuie sa il citesti rapid…si nu e un grafic oarecare. E un grafic de evaluare a riscurilor dintr-un sistem bancar. Cat suntem noi de orgoliosi trebuie sa ne asezam si sa punem mana pe carte, pentru ca altfel nu o sa mai stim sa le citim”, a declarat Mugur Isarescu

Isarescu a precizat ca la BNR exista o divizie de training “in-house” si ca banca centrala pune accent pe instruire, deoarece resursa umana este unul dintre cei trei piloni pe care se bazeaza o banca, alaturi de capital si business.

Nivelul profesional al ofiterilor din agentiile bancare este unul slab, subliniaza Mugur Isarescu. Guvernatorul a precizat ca nu stie cati din ofiterii din bancile din Dragasani stiu sa citeasca un bilant, desi se numesc bancheri.

“Cel putin in oraselul din care sunt, nu stiu cati dintre angajati stiu sa citeasca un bilant…si se numesc bancheri. Este clar ca domeniul a ajuns la o saturare. Unele banci au deja dificultati cu reteaua supradimentionata si nepregatita pentru altceva decat retail”, a declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR ii indeamna pe bancheri sa isi indrepte activitatea mai mult catre firme si sa nu stea sa astepte reluarea consumului.

“De ce nu se stimuleaza consumul? Cum sa il stimulam cand necazul in care am ajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului? Ne uitam la populatia bancabila si vedem ca dispare cand expansiunea este rapida. (…) Mesajul meu este ca bancile din Romania trebuie sa acorde mai multa importanta firmelor”, a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai subliniat si necesitatea unui personal calificat si pregatit adecvat in sistemul bancar romanesc, un personal care “sa stie sa citeasca un biland de firma”.

Ce spun bancherii?

Criza nu s-a terminat in opinia lui Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, iar “drumul va fi presarat de foarte multe gropi si obstacole”.

"Cred ca vom asista in continuare la o concentrare a sistemului bancar, care nu va mai avea nevoie de atatia oameni in perioada urmatoare, sigur nu in centrala”, a precizat Pascariu.

Bancherul aflat la conducerea UniCredit Tiriac Bank a precizat ca angajatii de la ghiseu din sucursalele bancilor sunt, in special, oameni proaspat intrati in banca, care nu au citit procedurile si nu cunosc produsele bancii.

“Cam 20% din recrutari dau gres. Iar din ceea ce angajam maxim 20% vor fi ceea ce trebuie sa fie si piramida se va ingusta din ce in ce mai mult pentru ca multi oameni cred ca dupa ce au ajuns undeva e suficient si nu trebuie sa mai faca nimic. Este una din greselile fatale pe care le fac mai ales tinerii din ziua de astazi. Sa nu uitam ca de cand ne-am nascut suntem in competitive” afirma Pascariu.

Seful UniCredit Tiriac sustine ca angajatii din banci au nevoie de cursuri de etica in afaceri si de cursuri de management strategic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri