Elevii care au urmat un liceu în mediul rural au avut de aproape două ori mai multe șanse să lipsească la cel puțin o probă de la examenul din această vară, atrage atenția World Vision România în baza unei analize publicată recent de Institutul de Științe al Educației (ISE).

Totodată, liceenii din filiera tehnologică au de de 2,58 ori mai multe șanse să absenteze de la Bacalaureat comparativ cu colegii lor din filiera teoretică. Institutul de Științe al Educației a publicat pe 10 ianuarie 2024 rezultatele unei cercetări calitative care, printre altele, arată că:

  • Elevii cu medii mai scăzute în clasele V-VIII au avut o probabilitate mai mare să nu se înscrie la Bacalaureat. Cu fiecare scădere de 0.85 puncte a mediei generale, șansele ca un elev să nu se înscrie la examenul maturității au crescut cu până la 38%.
  • Elevii de la filiera tehnologică au fost de 2.58 ori mai predispuși să lipsească de la Bac în 2023, comparativ cu cei de la filiera teoretică.
  • Elevii care au studiat în licee din mediul rural au avut o probabilitate aproape dublă, față de colegii lor care învață la oraș, de-a lipsi la cel puțin o probă a Bac-ului în iunie 2023.
  • Elevii care nu au trecut de Evaluarea Națională la finalul clasei a VIII-a au avut de aproximativ patru ori mai multe șanse să fie absenți la Bacalaureat.

Cum pot fi ajutați elevii de clasa a XII-a să participe la Examenul de Bacalaureat. Ce programe îi ajută

World Vision România desfășoară programul Vreau în clasa a 9-a prin care peste 1000 de adolescenți din comunități dezavantajate sunt sprijiniți să termine liceul și să-și dezvolte abilități pentru viitor. Fundația recomandă extinderea programului prin care implementează, încă din 2008, recomandările cu care a venit la începutul acestui an institutul de cercetare al Ministerului Educației.

Pentru creșterea gradului de participare a elevilor la examenul de Bacalaureat, același institut vine cu mai multe recomandări. Una dintre acestea se referă la nevoia organizării de “activități remediale începând din clasa a IX-a, orientate nu doar pe recuperarea lacunelor cu care elevii intră în liceu, ci și pe dezvoltarea abilităților de învățare, a motivației și a autonomiei în învățare”.

O altă recomandare prevăzută în același studiu este “acordarea unui sprijin financiar sub formă de tichete, pentru acoperirea costurilor cu pregătirea particulară pentru Bacalaureat (meditații), a elevilor aflați în risc școlar, proveniți din familii dezavantajate socio-economic", dar și organizarea unui program național de motivare a adolescenților pentru a participa la Bac.

Ne bucurăm că, la inițiativa Ministerului Educației, se realizează cercetări care se uită nu doar la rezultatele copiilor care participă la examenele naționale, ci și situația celor care nu ajung să se înscrie la Bac sau la Evaluarea Națională, pentru că acolo se află milioane de copii și adolescenți lăsați în urmă. Ne-am dori ca în viitoarele analize realizate de cercetătorii din educație factorii abandonului școlar și analfabetismului-funcțional să fie analizați mai în profunzime, atât calitativ, cât și cantitativ. Iar asta nu doar pentru că acestea sunt unele dintre principalele cauze ale neparticipării la examenele naționale. Este important să analizăm atent întregul parcurs al elevului, nu doar motivele pentru care nu ajunge la un examen național, care reprezintă un final de traseu

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România

Care sunt cauzele neparticipării elevilor la examenul de Bacalaureat

Cauzele abandonului școlar și neparticipării la Bacalaureat în zonele dezavantajate, conform cercetărilor efectuate de World Vision România în aceste comunități, sunt influențate atât de condițiile financiare dificile ale familiilor, cât și de o calitate inferioară a educației, aceasta fiind mai accentuată în mediul rural.

  • Pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc;
  • 2 din 10 părinți nu-și susțin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a;
  • 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“;
  • Mai mult de unu din trei adolescenţi lipsește de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie;
  • Adolescenții au puține repere în comunitățile lor: doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul;
  • Doar 41% dintre adolescenți declară că întotdeauna găsesc plăcere în studiu.
  • 16% dintre adolescenți consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă;
  • Profesorii nu sunt suficient de pregătiți și sprijiniți: 52% vor mai mult acces la cursuri de perfecționare, iar 21% își doresc să fie mai susținuți de către managementul școlii;

World Vision România susține elevii de la sate să continue studiile la liceu prin programul Vreau în clasa a 9-a cu programe de mentorat, activități de educație non-formală, consiliere în carieră, stagii de practică, tabere de vară, precum și meditații la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, acoperirea cheltuielilor de maximă necesitate (transport, cazare la cămin, rechizite, îmbrăcăminte etc.).

Acest sprijin este condiționat de obținerea unei medii minime de 7.00 pentru a motiva elevii să învețe constant, nu doar pentru examenele naționale, mai explică reprezentanții fundației. Beneficiarii programului Vreau în clasa a 9-a sunt elevi de gimnaziu, liceu sau de la școală profesională, între 13 și 19 ani, care își doresc să termine învățământul obligatoriu, dar nu au resursele necesare educaționale și financiare.

Sursa foto: World Vision Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri