Serbia castiga tot mai multe investitii in detrimentul Romaniei, in contextul in care birocratia si costurile administrative mari au scazut considerabil competitivitatea economiei romanesti, spune Rene Schob, partener al companiei de consultanta fiscala, financiara si audit Leitner Leitner.
Declaratia facuta de seful biroului din Romania al Leitner Leitner trage inca un semnal de alarma cu privire la atractivitatea in scadere a Romaniei in ochii investitorilor straini.

Firma de consultanta si-a deschis de la 1 octombrie un birou in Serbia, condus tot de , ca urmare a cererilor primite din partea clientilor de a investi in aceasta tara.

Astfel, Schob a remarcat ca Serbia a devenit un concurent din ce in ce mai serios pentru Romania, care si asa pierdea investitii in fata Ungariei si a Bulgariei.

In plus, partenerul Leitner Leitner avertizeaza ca investitorii au devenit in acest an mai reticenti cu privire la perspectivele economiei in 2012, din cauza crizei datoriilor si a incetinirii economiei Germaniei.

Mai mult, economia romaneasca este inca o provocare pentru investitorii straini, ca urmare a costurilor administrative mari si a codului fiscal deficitar.

"Pe langa costurile cu forta de munca, in Romania mai trebuie sa adaugi si costurile administrative, care scad semnificativ competitivitatea", explica Schob.

Reprezentantii Leitner Leitner critica incapacitatea guvernantilor de a imbunatati Codul Fiscal, mai ales ca Romania are foarte putin spatiu fiscal pentru a stimula investitiile.

"Nu inteleg de ce Guvernul nu accepta ajutorul oferit gratis de specialistii AmCham (Camera de Comert Americana in Romania - n.r.)", subliniaza Schob.

El sustine ca Romania a pierdut mult din competitivitate si prin majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in vara anului trecut, care a reprezentat un soc pentru mediul de afaceri. "Nimeni nu s-a gandit ca TVA va fi majorat atat de repede. As fi preferat, in schimb, sa fi fost facute eforturi mai mari pentru colectarea TVA la nivelul de 19%, decat sa o crestem cu 5 puncte procentuale", apreciaza Rene Schob.

Partenerul Leitner Leitner nu crede ca mai este posibila acum o reducere de TVA si nici diferentierea pe cote a taxei. "Nu stiu nicio tara din Europa care sa fi redus TVA dupa o majorare", argumenteaza Schob.

Potrivit lui Ionut Movanu, director pe taxe la Leitner Leitner, diferentierea pe cote a TVA nu va fi cu siguranta agreata de Comisia Europeana, fiind unul dintre cele mai criticate aspecte la nivelul UE. "Diferentierea pe cote face taxa mai greu de administrat si poate da nastere si la arbitraje intre tari", explica Movanu.

Compania de consultanta fiscala si audit Leitner Leitner si-a sporit cu 25% cifra de afaceri in primele opt luni din acest an, cel mai mult contribuind la aceasta crestere departamentul de taxe.

Biroul din Romania este pe primul loc in Euroapa Centrala si de Est din punct de vedere al procentajului de crestere din grup, in contextul in care firma de consultanta a atras circa 20 de clienti noi, in special din zona bancara si M&A.

De asemenea, numarul specialistilor din cadrul biroului din Bucuresti a crescut cu 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri