„Intre comunicatea bancara si BNR nu pot exista intotdeauna puncte de vedere care sa mearga in aceeasi directie. Bancile comerciale desfasoara o activitate care are ca scop ca final profitul, in timp ce o banca centrala are alte principii, printre care supravegherea din punct de vedere prudential a activitatii institutiilor de credit. Noi vrem sa gasim explicatii impreuna. O sa apara un regulament privind creditarea persoanelor fizice in care sper sa fie cuprinse si o serie din propunerile noastre”, a declarat Ghetea.

Acesta a spus ca in urma discutiilor purtate cu reprezentantii BNR se indica faptul ca exista o deschidere din partea bancii centrale pentru a nu opera modificari in ceea ce priveste creditele ipotecare si imobiliare.

Potrivit formei initiale a proiectului de regulament, clientii care doresc un credit imobiliar in lei trebuie sa aduca un avans de 15%, de 30% la imprumuturile in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

„ARB nu doreste ca creditarea ipotecare sa fie afectata. Noi nu am vorbit cu BNR despre avans, cat de mare sau cat de mic sa fie, insa avem sustinerea ca vom pastra creditele in normele actuale”, a completat presedintele ARB.

Citeste si:

Ghetea a aratat ca BNR, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si ARB au ajuns la o intelegere privind modul de tratare a provizioanelor odata cu trecerea la standardele internationale de raportare financiara (IFRS), de la 1 ianuarie 2012, atat din punct de vedere fiscal, cat si prudential.

Conform raportului de stabilitate financiara, banca centrala pregateste noi masuri prudentiale pentru a preveni unele riscuri determinate de trecerea la IFRS, cum ar constituirea de provizioane sub nivelul adecvat sau eliberarea unor lichiditati in valuta care ar pune presiune pe cursul de schimb.

„BNR nu doreste eliberari de capital in conditiile in care unele banci ar avea nevoie de lichiditati. Noi ne dorim sa gasim o solutie pentru a satisface dorintele BNR, cat si a actionarilor”, a completat Oana Petrescu, membru al Consiliului Director al ARB.

Asociatia Romana a Bancilor a implinit de curand 20 de ani de activitate. Institutia analizeaza in prezent 17 cv-uri trimise de persoane interesate sa ocupe functia de presedinte executiv al ARB.