Guvernul a introdus, printr-un proiect de lege, prevederi exprese care să asigure asumarea de către Banca Naţională a României (BNR) a calităţii de autoritate competentă la nivel naţional, în domeniul securitizării, pentru entităţile aflate sub supravegherea/monitorizarea sa, în aplicarea Regulamentului (UE) 2017/2.402, inclusiv ţinând cont de modificările şi completările instituite de Regulamentul (UE) 2021/557, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, astfel, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.158/2020 pentru modificarea, completarea şi abrogarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/2.402 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2017 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea şi de creare a unui cadru specific pentru o securitizare simplă, transparentă şi standardizată şi de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE şi 2011/61/UE, precum şi a Regulamentelor (CE) nr. 1.060/2009 şi (UE) nr. 648/2012, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2021/557 al Parlamentului European şi al Consiliului din 31.03.2021.

"Astfel, Banca Naţională este autoritate competentă pentru o sferă extinsă de participanţi în operaţiunile de securitizare, precum: investitori instituţionali, sponsori, iniţiatori şi creditori iniţiali, în cazul în care aceştia sunt instituţii de credit aflate sub supravegherea BNR; iniţiatori şi creditori iniţiali în cazul în care aceştia sunt instituţii financiare nebancare, persoane juridice române; părţi terţe, în cazul în care iniţiatorul sau sponsorul care recurge la serviciile unei părţi terţe este o instituţie de credit aflată sub supravegherea BNR sau o instituţie financiară nebancară", se arată în comunicat.

Totodată, proiectul de lege prevede o serie de sancţiuni şi măsuri administrative, precum şi dispoziţii privind publicarea pe site-ul BNR a sancţiunilor administrative adoptate.

De asemenea, sunt prevăzute şi procedurile, procesele şi mecanismele care trebuie elaborate şi aplicate de entităţile pentru care BNR este autoritate competentă, precum şi prevederi pentru emiterea de reglementări de către BNR, în scopul aplicării unitare a cadrului legislativ în domeniul securitizării, inclusiv a ghidurilor şi recomandărilor emise de către Autoritatea Bancară Europeană.

"În cazul în care aceste entităţi nu asigură implementarea corespunzătoare a instrucţiunilor şi/ sau precizărilor, BNR poate face recomandări entităţilor respective, în vederea adoptării de măsuri de conformare şi/sau poate dispune măsura administrativă prevăzută de proiectul de act normativ. BNR asigură îndeplinirea obligaţiilor de notificare către Autoritatea Bancară Europeană şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe", conform comunicatului.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri